24
Νοέ.
09

Πλαίσιο ΑΡΑΚ ΕΑΑΚ για τη γενική συνελευση ΣΤΕΦ 25/11

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αναζητούν το δρόμο υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία που την δημιούργησαν συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με ακόμα σκληρότερο τρόπο: ακραία επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία, μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των τραπεζών, απολύσεις, φτώχια και ανεργία. Από την άλλη πάνω στο ίδιο έδαφος εμφανίζονται δυναμικά νέες αγωνιστικές διαθέσεις. Από την κοινωνική έκρηξη του εξεγερτικού Δεκέμβρη, τους εργάτες στη Γαλλία, τους ναυτεργάτες στην Ελλάδα μέχρι και τους φοιτητές στην Καλιφόρνια, οι αντιστάσεις και οι αγώνες διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο.

Λίγο καιρό μετά τις βουλευτικές εκλογές και την “συντριπτική” νίκη του “σοσιαλιστικού” ΠΑΣΟΚ, μια νίκη που δεν ήταν νίκη εμπιστοσύνης, αλλά δυσαρέσκειας προς την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, είναι εμφανές ότι δεν έφερε την πολυπόθητη αλλαγή που υποσχόταν. Αντίθετα στον πρώτο κιόλας μηνά διακυβέρνησης του έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις. Ενδεικτική είναι η στάση του στον αγώνα των λιμενεργατών, στα stage και τις απολύσεις, ο στόχος για δραστική μείωση των δαπανών, τα νέα μέτρα που φέρνει στο ασφαλιστικό και στην εκπαίδευση καθώς και η αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια.

Όσων αφορά την παιδεία δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που επιλέχτηκε να τεθεί προς ανασύσταση η ΕΦΕΕ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος), ένα όργανο που εδώ και δεκαπέντε χρόνια παραμένει ανενεργό. Η συναίνεση όλων των καθεστωτικών δυνάμεων για το ζήτημα και η βιασύνη τους για επίσπευση των διαδικασιών σε νεκρό πολιτικό χρόνο πριν ακόμα γίνουν οι πρώτες Συνελεύσεις των Συλλόγων, ανέδειξε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες. Το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια του στημένου «διαλόγου» και του Εθνικού Συμβούλιου για τη Παιδεία, αναζητεί τον επίσημο συνομιλητή από πλευράς φοιτητικού κινήματος. Από πλευράς μας καταγγέλλουμε τις πραξικοπηματικές ενέργειες νομιμοποίησης της εκλογικής νοθείας της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ με την πλήρη στήριξη και σύμπραξη της ΠΚΣ και της ΑΡΕΝ, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ. Η στάση της ΕΑΑΚ ήταν αντίθετη απέναντι στην διαπαραταξιακή συνεννόηση που έγινε σε “κλειστά δωματιάκια”, γιατί πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο γραφειοκρατικό όργανο όπως η ΕΦΕΕ δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων της πληττόμενης πλειοψηφίας των φοιτητών και του φοιτητικού κινήματος. Μονοί εκφραστές αυτών είναι οι Γενικές Συνελεύσεις και το συντονιστικό τους, όπου δεν υπάρχουν οροί συνδιαχείρησης μεταξύ των καθεστωτικών παρατάξεων, αλλά οι φοιτητές αμεσοδημοκρατικά αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Η παραχώρηση των 33 αδειών λειτουργίας σε ΚΕΣ – παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων 4 μόλις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, αποτέλεσε την τελευταία πράξη της προηγούμενης κυβέρνησης. Στην ουσία εισάγει από τη πίσω πόρτα την ιδιωτική εκπαίδευση, που τόσο καιρό το φοιτητικό κίνημα μάχεται εναντία, με τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16.

Από την άλλη το «πάγωμα» και η επανεξέταση των αδειών από τη Διαμαντοπούλου ουσιαστικά μόνο αναβάλει και δεν ακυρώνει την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων, αφού το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα επιδιώξει να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία, η οποία κατεδαφίζει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Αναγνωρίζεται και παγιώνεται η ιδιωτική εκπαίδευση, δώρο στην οποία αποτέλεσε η βάση του 10, που θα πιέσει τα δημόσια ιδρύματα να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο. Εντείνει την πολυδιάσπαση της νεολαίας και τον κατακερματισμό της εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας ενός πλέγματος κατάρτισης – ειδίκευσης, για τη δημιουργία «κατηγοριών» αποφοίτων αλλά και εργαζομένων. Παράλληλα, προωθείται η εφαρμογή της Αξιολόγησης η διαδικασία περιφρούρησης και βαθέματος της αναδιάρθρωσης.

Ταυτόχρονα  ο νέος νόμος για τα ΤΕΙ που ψηφίστηκε εν κρύπτω μέσα στο καλοκαίρι εισάγει επιχειρηματικά – ανταποδοτικά κριτήρια στη λειτουργία των εργαστηρίων παράλληλα με τη μείωση – κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, βάζει σε βάθος πενταετίας «λουκέτο» στα περιφερειακά ΤΕΙ (λόγω μείωσης των εισακτέων από τη βάση του 10), καταργεί τις συλλογικές διαδικασίες και αυταρχικοποιεί το πλαίσιο λειτουργίας, διευρύνοντας τις δικαιοδοσίες των προέδρων – συμβουλίων των ΤΕΙ.

Στόχος όλων αυτών των αλλαγών είναι:- Η δημιουργία ενός νέου τύπου εργαζόμενου που χρειάζεται ο καπιταλισμός. Αυτό μεταφράζεται σε αποφοίτους μίας χρήσης, ελαστικούς και αναλώσιμους, καταρτίσιμους και πειθαρχημένους χωρίς δικαιώματα, στο κυνήγι της επανακατάρτισης και της συλλογής πιστωτικών μονάδων.

– Η κατάργηση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η απαξίωση και ο κατακερματισμός των πτυχίων.

– Η ιδεολογική πειθάρχηση των εργαζομένων και της νεολαίας, η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών.

– Η λειτουργία του πανεπιστημίου με επιχειρηματικά – ανταποδοτικά κριτήρια, για να είναι το ίδιο το πανεπιστήμιο προσοδοφόρο.

            Μπροστά σε όλα αυτά, η απάντηση μας πρέπει να είναι μαχητική, ενιαία και να προασπίζει τα δικαιώματα των πληττόμενων κομματιών, των εργαζομένων και της νεολαίας. Με επόμενο κόμβο την 6η Δεκέμβρη, όπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την Ελληνική αστυνομία, να προτάξουμε τα ανεκπλήρωτα αιτήματα του περσινού Δεκέμβρη. Η  ημερομηνία αυτή να αποτελέσει αρχή για να κάνει την επανεμφάνιση του το φοιτητικό κίνημα που με το τρίπτυχο: Συνελεύσεις  – Καταλήψεις – Διαδηλώσεις να φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας αλλά και να επαναφέρει τα αιτήματα που τόσο καιρό παλεύουμε με αυτόν τον τρόπο.

Αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Δεν θα αφήσουμε να περάσει η καταπάτηση των πολιτικών μας ελευθεριών μέσω της άρσης του ασύλου και των νόμων που θέλουν το φοιτητή υπάκουο και πειθαρχημένο. Δεν θα αφήσουμε την παιδεία να περάσει στα χέρια επιχειρηματιών και μάνατζερ, για να αποφασίζουν με βάση τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Παλεύουμε για:

 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός νόμος πλαίσιο στο σύνολο του και ο αντιδραστικός νόμος για τα ΤΕΙ.
 • Κατάργηση των ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ και της οδηγίας 36/05 της ΕΕ.
 • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμία αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΚΕΣ. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος. Όχι στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.
 • Καμία υλοποίηση των σχεδίων της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Αποδέσμευση από τον ΚΕΧΑΕ(Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια
 • Να καταργηθούν οι νόμοι των Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
 • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
 • Δημόσια και δωρεάν ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για όλους – ένταξη των σπουδαστών των ΚΕΣ σε αυτήν.
 • Όχι στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης, την πολυδιάσπαση της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας σε ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.
 • Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς – οικονομικούς – εξεταστικούς φραγμούς. 
 • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και ειδικεύσεις– το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
 • Μπλόκο στην πολεμική έρευνα, τον τρομονόμο, τον Ευρωτρομονόμο, την Ευρωσυνθήκη. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής. Έξω οι δυνάμεις καταστολής από το κέντρο της Αθήνας. Αφοπλισμός της αστυνομίας – Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. 
 • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μόνιμη και σταθερή με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση, όχι στις  ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών – καμία υποχρεωτική πρόοδος, άμεση κατάργηση των αλυσίδων.
 • Αύξηση του ορίου δήλωσης σε 45 ώρες.
 • Να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Συμμετοχή στην πορεία στις 6/12 με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους και πορεία στις 7/12 με κλειστή σχολή.
 • Καμία ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού χωρίς να έχει συζητηθεί  πριν από τις γενικές συνελεύσεις.
 • Νέα Γενική Συνέλευση Σ.Τ.ΕΦ. την Πέμπτη 3/12.
 • Συμμετοχή στο ενιαίο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων Ηρακλείου και στο ενιαίο Πανελλαδικό  συντονιστικό γενικών συνελεύσεων. arak kai ntou

0 Responses to “Πλαίσιο ΑΡΑΚ ΕΑΑΚ για τη γενική συνελευση ΣΤΕΦ 25/11” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

 • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: