05
Δεκ.
09

Κείμενο ΕΑΑΚ Κρήτης για γενικές συνελεύσεις

          Μέσα στην μεγαλύτερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος οι επιθέσεις του κεφαλαίου εντείνονται. Η κρίση αυτή με την ένταση και τη διάρκειά της δείχνει να κλονίζει σε βάθος το οικοδόμημα του καπιταλισμού στην εποχή μας. Οι πιστοί ακόλουθοι της ελεύθερης αγοράς, της ιδιωτικοποίησης και της λειτουργίας των πάντων με γνώμονα το κέρδος αλλά και η συνεχής για πολλά χρόνια εκμετάλλευση των εργαζομένων και η συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων οδήγησαν στην μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η κρίση αυτή αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός στην εποχή μας όχι μόνο  δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας με την «αυτορρύθμιση» της ελεύθερης αγοράς, αλλά πολύ περισσότερο γίνεται όλο και πιο καταστροφικός για τον κόσμο της δουλειάς, για το περιβάλλον και τις δημοκρατικές ελευθερίες των λαών. Ο καπιταλισμός σήμερα δεν βρίσκετε μόνο αντιμέτωπος με μια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά με μια βαθύτερη κρίση που βασίζετε στην ίδια την δομή του συστήματος.

Σε αυτό το έδαφος βλέπουμε την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να βγάλει το κεφάλαιο από την κρίση με πρόταγμα την πράσινη ανάπτυξη, που σκοπό έχει την ριζική αλλαγή των σχέσεων εργασίας. Συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις και καταθέτει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας με πάγωμα των μισθών, με νέα επίθεση στο ασφαλιστικό και νέα φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Ξεπούλησε το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco, απέλυσε τους εργαζόμενους με stage, ετοιμάζεται να διώξει χιλιάδες συμβασιούχους καθηγητές αφού επιβάλλει να ξαναδώσουν ΑΣΕΠ και κάνει θεσμό την ελαστική εργασία. Επικαλείται το διογκωμένο έλλειμμα για να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις αυτές και να σύρει τους εργαζόμενους σε μια λογική εθνικής ενότητας. Είδαμε τον υπουργό οικονομίας Παπακωνσταντίνου να υιοθετεί το σχέδιο «εξόδου» από την κρίση που προτείνει η ΕΕ και ο Αλμούνια: το έλλειμμα θα πέσει με απολύσεις, πάγωμα μισθών και ιδιωτικοποιήσεις.

          Το μέτωπο της εκπαίδευσης είναι για άλλη μια φορά στο επίκεντρο. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ, διαμορφώνουν το αντιδραστικό πλαίσιο της περαιτέρω υπαγωγής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, και την δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Η πιο βασική τομή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι ο νόμος της Αξιολόγησης, ο οποίος εισάγει απευθείας την επιχειρηματική λειτουργία στα ιδρύματα με στόχο το κέρδος των επιχειρήσεων και των μεγαλοκαθηγητάδων. Αναγκάζει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, υπό την απειλή της μη χρηματοδότησης, να γίνουν ανταγωνιστικά αλλιώς θα χρειαστεί να ψάξουν νέους πόρους από επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα τέτοιων πολιτικών είναι η ανάπτυξη έρευνας με κριτήρια για τις ανάγκες της αγοράς και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας, με ακραίο φαινόμενο την διεξαγωγή πολεμικής και Νατοϊκής έρευνας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Στα πλαίσια της ατομικής αξιολόγησης καταργείται το πτυχίο και αντικαθιστάται από τον ατομικό φάκελο δεξιοτήτων – credits που έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απαξίωση των πτυχίων και την αποστοίχιση τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε άμεση εφαρμογή με την εντατικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και την αναδιοργάνωση τους βάση ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων, αποσκοπώντας την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την εγχάραξη λογικών ανταποδοτικότητας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι αυτοί που θίγονται είναι οι φοιτητές – αυριανοί εργαζόμενοι που με κατακερματισμένη γνώση και χωρίς το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, γίνονται έρμαιο των εργοδοτών, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας και μπαίνουν σε ένα αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων.

          Ήδη μετά από την εφαρμογή της βάσης του δέκα βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες μαθητές να μένουν έξω από τα πανεπιστήμια, ολόκληρα τμήματα στα ΤΕΙ να κινδυνεύουν να κλείσουν και μία θάλασσα από απόφοιτους λυκείου να ψάχνουν στα ΚΕΣ μία τελευταία σανίδα σωτηρίας. Πραξικοπηματικά πριν τις εκλογές η ΝΔ έδωσε άδεια λειτουργίας σε 33 κολέγια εξισώνοντάς τα με τα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ισχυρίζεται ότι πάγωσε το θέμα αλλά έχει δείξει από νωρίς τις διαθέσεις της, ότι επιδιώκει δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Μία τέτοια κίνηση θίγει τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου της σπουδάζουσας νεολαίας συμπιέζοντάς τα προς τα κάτω, και δημιουργώντας ημιαπασχολήσιμους , ανασφάλιστους  και κακοπληρωμένους εργαζόμενους απ’ όποια μορφή ανώτατης εκπαίδευσης κι αν προέρχονται. Το ζήτημα των ΚΕΣ δεν μπορεί να εξετάζεται ξέχωρα από τις υπόλοιπες αναδιαρθροτικές τομές που προωθούνται, καθώς βάσει ενός κοινού δικτύου αξιολόγησης δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, τα ΚΕΣ θα αποτελέσουν έναν ακόμα μοχλό πίεσης για την εφαρμογή των πιο αντιδραστικών τομών στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό και η απάντησή μας πρέπει να είναι ένα φοιτητικό κίνημα που θα ενώνει το σύνολο της σπουδάζουσας νεολαίας, στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε λογής «μπακάλικών γνώσης» , και της δημιουργίας μίας και μόνο  πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Γι’ αυτό παλεύουμε για κατάργηση εδώ και τώρα των ΚΕΣ και είσοδος των σπουδαστών τους στις αντίστοιχες σχολές στο Πανεπιστήμιο, κατάργηση της βάσης του 10 και κατάργηση όλων των διαχωρισμών στην εκπαίδευση, ούτε ΤΕΙ ούτε ΑΕΙ, ΙΕΚ, αλλά ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ δημόσια και δωρεάν για όλους.  

          Η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την άλλη είναι καζάνι που βράζει. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το νόμο πλαίσιο σύνταξαν εσωτερικούς κανονισμούς, στη βάση του πρότυπου που είχε δημοσιευθεί πέρυσι από το Υπουργείο, με ένα σωρό μέτρα που θίγουν την καθημερινότητα μας. Μέτρα όπως οι διαγραφές φοιτητών, η σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων, ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου, ο 4ετής επιχειρησιακός προγραμματισμός, οι μάνατζερ, και οι ανταποδοτικές υποτροφίες. Η ενσωμάτωση, από τα ιδρύματα, αυτών των εσωτερικών κανονισμών έχει στόχο την άμεση ευθυγράμμιση με κάθε νέο αντιδραστικό εκπαιδευτικό νόμο και έρχεται να δημιουργήσει μια ακόμα πιο ασφυκτική καθημερινότητα των φοιτητών, να καταστείλει το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα και τις πρακτικές του, να εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ και να στρώσει τον δρόμο για ένα μαύρο εργασιακό μέλλον.

          Ταυτόχρονα το άσυλο μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου και της κυβέρνησης. Το άσυλο σαν θεσμός κατοχυρώθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες και σκοπό έχει τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου και την προάσπιση των φοιτητικών και των εργατικών αγώνων. Με βάση το νέο νόμο πλαίσιο , άσυλο θα υπάρχει μόνο στους χώρους διδασκαλίας και έρευνας και όταν το «επιτρέπει» το πρυτανικό Συμβούλιο. Έτσι αλλάζει ο ορισμός του ασύλου, γίνεται άσυλο για τις επιχειρήσεις προωθώντας τη έρευνα για τις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ καταστρατηγείται η δυνατότητα μας να κάνουμε Γενικές Συνελεύσεις, να αποφασίζουμε και να παλεύουμε για το μέλλον μας. Το  Πανεπιστήμιο Κρήτης πρωτοπορεί και  με πρωτεργάτη τον πρύτανη Παλλήκαρη σε πλήρη σύμπνοια με το Υπουργείο κατάργησε το άσυλο. Σκόπιμα κάποιοι μονίμως μιλάνε για τα προβλήματα (ναρκωτικά) στο παράρτημα του Πανεπιστημίου στην Κνωσό, ξεχνώντας ότι είναι κοινωνικά προβλήματα και ότι δεν λύνονται μέσω της κατάργησης του ασύλου και της καταστολής. Ξέχωρη δεν είναι η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων  που σε επόμενο στάδιο θα αποτελούν και κάρτες εισόδου για τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να κόβεται ο μισθός ανάλογα με την ώρα προσέλευσης τους, αλλά και η περίφραξη του Πανεπιστημίου στη Κνωσό που το μετατρέπει σε πανεπιστήμιο – φρούριο και κοινωνικό γκέτο.

          Με βάση τα παραπάνω, στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, γίνεται πιο ξεκάθαρη η επίθεση στους  φοιτητές και τους εργαζόμενους, με την  εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής των απολύσεων, των συμβάσεων εργασίας αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά και τελικά την εμπέδωση της ανασφάλειας και της ανεργίας. Ταυτόχρονα καταστρατηγείται κάθε έννοια δημοκρατίας στο εσωτερικό των ιδρυμάτων με πραξικοπηματικές αποφάσεις συγκλήτων και πρυτανικών συμβουλίων, χωρίς να ενημερώνονται οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την επίθεση είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας και ο συντονισμός φοιτητών και εργαζομένων με τη δημιουργία κοινού συντονιστικού των συλλόγων τους, ως ένα πρώτο βήμα κτισίματος σε κάθε σχολή ενός μετώπου που θα παλεύει για την ανατροπή της αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όχι από τη σκοπιά μιας απλής συμπόρευσης αλλά από τη σκοπιά των ίδιων αναγκών και συμφερόντων. Οι σύλλογοι πρέπει να πάρουν θέση και να συντονιστούν για ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός του κάθε ιδρύματος (να δίνονται χρήματα για τις ανάγκες μας, πχ δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές), όπως η δημοκρατία και η διαφάνεια μέσα σε αυτά (έγκαιρη ενημέρωση των συλλόγων για διαδικασίες όπως η σύγκλητος, να γίνονται όταν οι σύλλογοι είναι ενεργοί και όχι πραξικοπηματικά και οι αποφάσεις τους να στηρίζονται στις αποφάσεις και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του ιδρύματος) και τέλος όπως οι σχέσεις εργασίας μέσα στα ιδρύματα (μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων).     

Από την άλλη για να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εκπαίδευση και εργασία απαιτείται η συντριβή των αντιδράσεων, το τσάκισμα του κινήματος και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Με αυτόν τον τρόπο η άρχουσα τάξη στοχεύει στην φίμωση των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων και συνολικά στην καταστρατήγηση των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, γραμμή άλλωστε που έρχεται να υλοποιήσει το νέο δόγμα Χρυσοχοϊδη περί «μηδενικής ανοχής». Αυτό φάνηκε με την πρωτοφανή, για πορεία Πολυτεχνείου, καταστολή με την οποία χτυπήθηκαν οι διαδηλώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην Αθήνα έγιναν 300 προσαγωγές διαδηλωτών, πανελλαδικά 450, ενώ δεν έλειψαν για ακόμα μία φορά τόνοι από χημικά και δακρυγόνα και ωμή αστυνομική βία απέναντι στους διαδηλωτές ενώ στο Ηράκλειο «η αστυνομία είχε στόχο να διαλύσει την πορεία στα πρώτα τρία λεπτά» όπως ανέφερε και η εφημερίδα Τόλμη (18/11). Χαρακτηριστική επίσης ήταν η εικόνα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από πανεπιστήμια στην Αθήνα που απαγόρευαν την είσοδο σε φοιτητές ούτως ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν συνελεύσεις και εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Στόχος ήταν ξεκάθαρα η φίμωση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην δυναμική που έδειξε στο πρώτο κινηματικό ραντεβού, βάζοντας μπροστά τα αιτήματα του χωρίς να αφήνει κανένα χρόνο αναμονής στην νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική που θα ακολουθήσει. 

Η καταστολή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είναι τυχαία. Φοβούνται τους νέους Δεκέμβρηδες που θα είναι πιο πολιτικοί, πιο μαζικοί και ανατρεπτικοί. Φοβούνται μια νέα όξυνση του φοιτητικού κινήματος που θα διεκδικεί την ανατροπή των αντί – εκπαιδευτικών μέτρων και όλης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, που θα συγκρούεται με την πολιτική της κυβέρνησης και τη συναίνεση της ΝΔ, που θα διεκδικεί την απεμπλοκή από τις οδηγίες και τις συνθήκες της ΕΕ (Μπολόνια, ΚΕΧΑΕ κλπ). Ανάγκη αποτελεί και η σύνδεση των φοιτητικών αγώνων με τα εργατικά ξεσπάσματα, η σύνδεση με τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο για να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να παλέψουμε ενάντια στη σύγχρονη δουλεία των εργολάβων εργασίας, οι οποίοι εκμεταλεύονται τους εργαζόμενους πληρώνοντας τους λιγότερο από όσο δούλεψαν χωρίς να τους ασφαλίζουν, και όταν αυτοί αντιστέκονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους, να τους τρομοκρατούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίθεση στην Κ.Κούνεβα, που ο αγώνας της και το κίνημα συμπαράστασης που γεννήθηκε συνεχίζουν να εμπνέουν.

Η εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη έβγαλε στην επιφάνεια την οργή της νεολαίας που έβλεπε ένα μαύρο εργασιακό μπροστά της και μια οικονομική κρίση να καλπάζει στις πλάτες της. Σε αυτή τη συγκυρία η επίσημη αριστερά έδειξε τα όριά της. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τους εξεγερμένους νεολαίους και εργαζόμενους σαν προβοκάτορες και δε συμμετείχε στις πορείες, με εξαίρεση μια πανεκπαιδευτική και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Γι’ αυτό και κατέληξε να δέχεται συγχαρητήρια από το ΛΑΟΣ και την κυβέρνηση και συνολικά να δίνει πιστοποιητικά αστικής νομιμότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ συμμετείχε στις πορείες είχε ως στόχο να οδηγήσει το δυναμικό του Δεκέμβρη στις κάλπες. Αυτό φαίνεται στις προτάσεις του για “εκλογές εδώ και τώρα”, “ψήφο στα 16” και στη στήριξη της ματαίωσης της πορείας για την πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ και συνολικά της επαναστατικής αριστεράς πρωτοστάτησαν στην κλιμάκωση του αγώνα και προσπάθησαν να του δώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά με το σύνθημα “Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής”. Έβαλαν τους Συλλόγους Φοιτητών σε κίνηση με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις και πρωτοστάτησαν για να πραγματοποιηθεί η πορεία στην πανεργατική απεργία κόντρα στην υποταγμένη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και την συναίνεση της επίσημης αριστεράς.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Η εξέγερση του Δεκέμβρη δεν μας εμπνέει επετειακά, αλλά αποτελεί αφετηρία για νέους κοινωνικούς αγώνες, με πιο πολιτικούς στόχους που να αναδεικνύουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες στην εκπαίδευση και την εργασία. Αναγκαία προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να γεμίσουμε πάλι τα αμφιθέατρα με τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Εκεί πρέπει να αναδείξουμε εν όψει των διαδηλώσεων 6/12 και 7/12 ένα σχ’έδιο γύρου καταλήψεων με συνέχεια και προοπτική και στόχο την μαζική πάλη των φοιτητών και αυτόν το Δεκέμβρη. Χρειάζεται να απαιτήσουμε να μην πραγματοποιηθεί η σύγκλητος στις 17 Δεκέμβρη. Η σύγκλητος ορίστηκε πραξικοπηματικά μια μέρα πριν κλείσουν τα ιδρύματα για να ψηφίσει τον εσωτερικό κανονισμό μακριά από τις μαζικές διεργασίες των φοιτητών. Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι ξαναπιάνουν το νήμα του αγώνα(λιμάνια, stage, συμβασιούχοι) να απαιτήσουμε μαζί να κηρυχθεί απεργία στις 17 Δεκέμβρη υπερβαίνοντας τη συνδικαλιστικής γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, κόντρα στον γραφειοκρατικοποιημένο και υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιχειρεί να εκτονώσει και να ενσωματώσει τις αναπτυσσόμενες τάσεις για αγώνες. Ο φετινός Δεκέμβρης βάσει των παραπάνω κινητοποιήσεων θέλουμε να αποτελέσει τη μαγιά για τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του επόμενου διαστήματος.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Απόσυρση – Καμία εφαρμογή του προτεινόμενου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και των 4ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ της πειθάρχησης, του αυταρχισμού, της ιδιωτικοποίησης. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες συγγραμμάτων.
 • Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων: Αξιολόγησης, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Να λήξει η άρση του ασύλου στην Κνωσσό και να γίνεται ελεύθερα και χωρίς ωράριο η είσοδος στο πανεπιστήμιο. Να απομακρυνθεί η φρουριακού τύπου περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.
 • ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.
 • Να κλείσουν και να καταργηθούν τα ΙΕΚ/ΚΕΣ/ΚΕΚ. Παλεύουμε μαζί με τους φοιτητές των ΚΕΣ.
 • Πλήρης δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αύξηση της χρηματοδότησης της σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Κατάργηση της βάσης του 10. Ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε όλες τις σχολές χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Παλεύουμε για Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση πλήρως δημόσια και δωρεάν για όλους.
 • Ενιαία πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
 • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. ΟΧΙ στην εντατικοποίηση των σπουδών μας.
 • Εκπαίδευση και έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων.
 • Κατάργηση των stage δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα stage και των συμβασιούχων κάθε χώρου. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. 1400 ευρώ κατώτατο μισθό. Να σταματήσει η λειτουργία τομέων του πανεπιστημίου με επινοικιαζόμενο προσωπικό. Δημόσιο μόνιμο και ασφαλισμένο προσωπικό για κάθε τομέα(π.χ. καθαρισμός).
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Κρατικοποίηση του λιμανιού χωρίς αποζημίωση στην Cosco. Αλληλεγγύη στον αγώνα των λιμενεργατών και των stage.
 • Να μην κατατεθεί ο προϋπολογισμός Παπακωνσταντίνου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

 • Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση της απόφασης.
 • Καταλήψεις με κόμβους τις 6,7/12 και τις πορείες.
 • Στις 6/12 πολιτική πορεία 12μμ Λιοντάρια και στις 7/12 πανεκπαιδευτική πορεία 11πμ Πλ. Ελευθερίας.
 • Η πορεία της Δευτέρας να καταλήξει σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΚΕ στο κέντρο αλλά συντονισμένα και στα γραφεία του στο πανεπιστήμιο.
 • Την Παρασκευή 4/12 κατάληψη Πρυτανείας για να αναβληθεί η σύγκλητος και να επανέλθει το άσ$υλο στην Κνωσό.  Την ίδια μέρα το μεσημέρι οι Σύλλογοι να ξηλώσουν τα κάγκελα της Κνωσού 
 • Παρέμβαση των Συλλόγων στους εργαζόμενους του πανεπιστημίου με στόχο το συντονισμό δράσεων.
 • Εξορμήσεις στην πόλη του Ηρακλείου και σε κοινωνικούς χώρους για ενημέρωση της κοινωνίας. Να έρθουμε σε επαφή με το σύνολο των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και να παλέψουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.Οργάνωση συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων Ηρακλείου.
 • Προκήρυξη Γενικής Απεργίας για τον προϋπολογισμό στις 17 Δεκέμβρη. Καταγγέλουμε τις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την κυβερνητική στάση τους.

εαακ κρητης


0 Responses to “Κείμενο ΕΑΑΚ Κρήτης για γενικές συνελεύσεις” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

 • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: