23
Φεβ.
10

Κείμενο υποδοχής πρωτοετών στο τει Ηρακλείου

Αντί καλωσορίσματος…

 


Παραμύθι προς προβληματισμό

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (Κυβέρνηση) με αρχηγό τον Καίσαρα (Πρωθυπουργό) και τους  στρατηγούς ( υπουργούς) με βοηθούς της τους Λεγεωνάριους  (παρατάξεις Πασπ Δαπ) έχει κατακτήσει όλη τη Γαλατία (παιδεία) με σκοπό να την υποτάξει στα συμφέροντα της.  Όλη τη Γαλατία; Όχι! Ένα  χωριό ανυπότακτων Γαλατών (Φοιτητικό κίνημα) αντιστέκεται ακόμη στους εισβολείς

Δυστυχώς όμως δεν ζούμε σε ένα παραμύθι αλλά στην πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει κάποιος μαγικός ζωμός που να δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Ο μόνος τρόπος να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας είναι οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες και σε αυτόν το δρόμο της συλλογικής δράσης καλείσαι και εσύ να διεκδικήσεις τα δικαιώματα και τα συμφέροντά σου, τα οποία είναι κοινά με αυτά των περισσοτέρων φοιτητών. Γιατί θεωρούμε ότι  τα ωραιότερα πράγματα φτιάχνονται από τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν το κοινό τους συμφέρον, μακριά από τη βολή και τον ατομισμό. Γιατί η πλειοψηφία των φοιτητών, εμείς δηλαδή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα αλλά και προκλήσεις.

Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο σημαίνει πως είσαι ένας από τους «προνομιούχους» που μπήκαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνώντας την βάση του 10, πράγμα που δεν κατάφεραν να κάνουν οι μισοί περίπου από τους συμμαθητές σου, παρόλο που έμειναν κενές παρά πολλές από τις θέσεις εισακτέων σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια.

Είσαι «προνομιούχος» λοιπόν και μπήκες στο ΤΕΙ (ακόμα και αν δεν ήταν η πρώτη σου επιλογή), το ερώτημα είναι με τι πτυχίο θα βγεις από αυτό….

Από τις πρώτες σου ώρες στο ίδρυμα σίγουρα θα συνάντησες κάποια “καλόβουλα όντα” (ΠΑΣΠ,ΔΑΠ), που προσφέρθηκαν να σε βοηθήσουν στην  εγγραφή σου.  Θα πρέπει να ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα σου ζητήσουν ανταλλάγματα όπως επίσης ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη μαζί με τους πολιτικούς φορείς τους (ΠΑΣΟΚ , ΝΔ) για την κατάσταση που βρίσκεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης στην πορεία των σπουδών σου θα συναντήσεις την αυθαιρεσία κάποιων καθηγητών αλλά και τη διαπλοκή κάποιων εξ αυτών με τις καθεστωτικές παρατάξεις.

Κάτι που κανείς δεν θα σε ενημερώσει είναι τα ακαδημαϊκά δικαιώματά που έχεις και διαφέρουν εντελώς από αυτά που ήξερες από τη μέχρι τώρα σταδιοδρομία σου στο σχολείο. Π.Χ:

  1. Τα μαθήματα είναι ακαδημαϊκές διαλέξεις που μπορεί ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ να παρακολουθήσει.

  2. Οι παρακολουθήσεις των μαθημάτων ΔΕΝ είναι υποχρεωτικές, γι’ αυτό και παρουσίες – απουσίες απαγορεύεται να λαμβάνονται.

  3. Ο καθηγητής – αυθεντία και οι αγορεύσεις του ανήκουν πια στο παρελθόν. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τον αμφισβητήσουμε, δε δεχόμαστε άκριτα ότι μας πλασάρουν.

  4. ΚΑΝΕΙΣ δε μπορεί να σου επιβάλλει να αλλάξεις θέση ή να σε αποβάλλει από την αίθουσα

  5. Κανείς δε μπορεί να σε αναγκάσει να δώσεις το όνομά σου, αν δε θες.

  6. Στα εργαστήρια όπου λαμβάνονται παρουσίες, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει το δικαίωμα να σε διώξει και να πάρεις απουσία.

  7. ΚΑΝΕΙΣ και με κανένα τρόπο δεν έχει δικαίωμα να σε προσβάλλει, ανεξαρτήτως της θέσης του στην “ιεραρχία”.

  8. Όταν ο σπουδαστικός σύλλογος έχει γενική συνέλευση (ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των σπουδαστών), τα μαθήματα σταματούν και κανείς δεν παίρνει απουσίες σε καμία περίπτωση.

Όσο ήσουν μαθητής Λυκείου, ίσως είχες ακούσει για το φοιτητικό κίνημα που είχε ξεσπάσει και αντιμαχόταν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από συλλογικούς αγώνες με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις κατάφερε να μπλοκάρει κομμάτια της αντι-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος) και να καθυστερήσει την υλοποίηση άλλων (νόμος πλαίσιο, αναγνώριση ΚΕΣ) με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2006-2007.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έδωσαν σε όλη τη νεολαία αγωνιστικές παραστάσεις και απέδειξαν σε όλη τη κοινωνία ότι τα κινήματα μπορούν να κερδίσουν.

Αυτή η νεολαία που βλέπει χρόνο με το χρόνο την καθημερινότητα της να χειροτερεύει και το μέλλον της αβέβαιο, βγήκε στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πέρυσι το Δεκέμβρη.

Το ξέσπασμα του Δεκέμβρη που όλοι ζήσαμε μέσα από τις καθημερινές πορείες, συνελεύσεις και καταλήψεις, βρήκε αντιμέτωπο όλο το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ και παρόλο που δεν πέτυχε κάποια υλική νίκη κατάφερε να δημιουργήσει ρωγμές στην εικόνα της νηνεμίας που με τόσο κόπο καλλιεργούσαν οι  “θιασώτες της εξουσίας” και να δημιουργήσει μια εικόνα που έρχεται από το μέλλον.

Όμως ξεχάσαμε να συστηθούμε.. Είμαστε η  Ανεξάρτητη  Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση ή απλώς ΑΡΑΚ και συμμετέχουμε στην ΕΑΑΚ

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση είναι ένα πολιτικό-συνδικαλιστικό σχήμα που λειτουργεί μέσα από ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές και ομοφωνιακές διαδικασίες, μακριά από λογικές ιεραρχίας.

–          Δημιουργήθηκε στη διάρκεια του αντιπολεμικού κινήματος το 2003 από φοιτητές του ΤΕΙ που άρχισαν να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα για την ύπαρξη μιας άλλης αριστεράς μέσα στο ίδρυμα. Μιας αριστεράς που θα υπερασπίζεται χωρίς όρους τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των φοιτητών έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αν οι φοιτητές δεν αγωνιστούν οι ίδιοι γι αυτά, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.

–          Το 2005 η Α.Ρ.Α.Κ. εντάχθηκε στην ΕΑΑΚ, συνειδητοποιώντας ότι για να αποφέρουν αποτέλεσμα οι αγώνες για καλύτερη εκπαίδευση (και όχι μόνο), πρέπει να υπάρχει πανελλαδικός συντονισμός γύρω από ένα πολιτικό σχέδιο ρήξης και ανατροπής με την πολιτική του κεφαλαίου.

ΕΑΑΚ δηλαδή:

Ενιαία: γιατί ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε από την Ε.Ε. και τους κύριους εκφραστές της πολιτικής της (Ν.Δ./ΠΑ.ΣΟ.Κ) και έτσι ενιαία είναι η απάντηση μας στη βάση των συμφερόντων και των αναγκών μας.
Ανεξάρτητη: από κράτος, κομματικούς μηχανισμούς και καθηγητικά συμφέροντα. Δεν είμαστε παράταξη κανενός, δηλαδή δεν παίρνουμε γραμμή από κανένα κόμμα και δεν χρηματοδοτούμαστε από πουθενά.
Αριστερή: γιατί βλέπουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας συνολικά, που ξεπερνά τα όρια του καπιταλισμού και στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία και όχι στην βαρβαρότητα και στο κέρδος.
Ριζοσπαστική γιατί μπροστά στην αντίληψη ¨αλλιώς δεν γίνεται¨ και την αντίληψη ¨να διαχειριστούμε αυτά τα λίγα που μας παρέχουν¨, δεν συμβιβαζόμαστε, ούτε υποχωρούμε αλλά διεκδικούμε με συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες αυτά που μας ανήκουν.
Κίνηση: γιατί απέναντι στην ακινησία της εποχής απαντάμε με μαζικά και νικηφόρα κινήματα.

 

Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις.


0 Σχόλια to “Κείμενο υποδοχής πρωτοετών στο τει Ηρακλείου”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης





Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 36.041 hits