09
Μαρ.
10

Κειμενο ΑΡΑΚ για τα νεα μετρα

ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ; ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

          Τους τελευταίους μήνες, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι κατάλαβαν ότι βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν εξαιρείται, αλλά πλέον διαπερνάται από αυτή, σε διάφορα επίπεδα από το καθαρά οικονομικό, μέχρι το πολιτικό-ιδεολογικό, θεσμικό και αξιακό επίπεδο. Με το πέρας των 100 ημερών εξουσίας του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ξεκάθαρη η επιθετική πολιτική που ακολουθεί με μια σειρά νέων, πιο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που σκοπό έχουν να προσαρμόσουν το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, συνεχίζοντας στην ουσία και ακόμα πιο δυναμικά το έργο που άφησε ανεκπλήρωτο η Ν.Δ. Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια, σήμερα κλιμακώνεται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναλαμβάνει να ξελασπώσει την άρχουσα τάξη στο σύνολό της. Εν τέλει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν αλλάζει κανένα αντεργατικό νόμο της ΝΔ, αλλά προωθεί και νέα πιο αντιδραστικά μέτρα, στο όνομα της μείωσης του εθνικού ελλείμματος, που στόχο έχουν την περαιτέρω εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας.

          Η αντεργατική ατζέντα ξανανοίγει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης(ΠΣΑ) και τα νέα μέτρα τα οποία αποτελούν την οικονομική πολιτική που η κυβέρνηση και η Ε.Ε. χαράζουν για την επόμενη τριετία προκειμένου να “ανακάμψει” η χώρα από την κρίση. Πολιτική που βάζει στο στόχαστρο την εργατική τάξη και ευρύτερα κομμάτια της νεολαίας, αφού αυτή καλείται εντέλει να πληρώσει τα βάρη της κρίσης που το κεφάλαιο δημιούργησε. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το ΠΣΑ είναι ένα πρόγραμμα δράσης που θα τροποποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης με διακηρυγμένο στόχο το έλλειμμα να πέσει στο 3% του ΑΕΠ, να πάρουν δηλαδή (με “νόμιμο” τρόπο και με πρόσχημα την κρίση) τουλάχιστον 5 δις ευρώ από το λαό μέσα σε μια διετία. Σημασία έχει να αναδείξουμε ότι παρόλο που το ΠΣΑ αναφέρεται για μια τριετία, τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι μόνιμου χαρακτήρα. Το ΠΣΑ κάνει το όργιο καταστολής του Χρυσοχοΐδη, την αντι-εκπαιδευτική πολιτική της Διαμαντοπούλου και τους απολυμένους εργαζομένους με stage του Λοβέρδου να μοιάζουν απλά γεγονότα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση: 

  • Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και κατά 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μέτρο αφορά το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, και την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα από τη σχέση απασχόλησης που διατηρούν. Με αυτό το μέτρο επέρχεται μείωση κατά 60% του λεγόμενου 14ου μισθού και ανοίγει ο δρόμος στην κυβέρνηση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περιοδικές μειώσεις των συγκεκριμένων απολαβών, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.

  • Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, αφού το 31% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις πείνας των 450 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 72,4% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις που φτάνουν τα 750 ευρώ.

  • Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%. 

Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε τεράστιο κύμα ανατιμήσεων για το σύνολο των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, αφού η πληρωμή του έμμεσου αυτού φόρου ενσωματώνεται στην τελική τιμή που πληρώνουν οι εργαζόμενοι – καταναλωτές, και επιβαρύνεται το σύνολο των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Όπως έχει αποδειχθεί και από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η αύξηση του ΦΠΑ λειτουργεί σαν πετρέλαιο στη φωτιά των ανατιμήσεων καθώς οι επιχειρηματίες θα μεταφέρουν την αύξηση του φόρου στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ αναμένεται να υπάρξει έξαρση της κερδοσκοπίας, η οποία συνοδεύει πάντα τέτοιου είδους μεταβολές.

  • Αύξηση  των ειδικών φόρων σε  βενζίνη, ποτά, τσιγάρα και ανατιμήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ .

Σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ κάνει πιο ακριβή τη ζωή μας σε βασικά είδη κατανάλωσης και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ικανοποίηση βασικών αναγκών μας όπως η μετακίνηση κλπ.

  • Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου διατυμπάνιζε ότι θα δώσει από φέτος 1 δισ. ευρώ για την Παιδεία, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό έδωσε (συνολικά για Παιδεία και έρευνα) κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα παίρνει πίσω στο σύνολό τους. Με το μέτρο αυτό μειώνει και την χρηματοδότηση  στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας στρέφοντας τα να αναζητήσουν χρηματοδότηση σε ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι περαιτέρω τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις.

  • Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο από το 2011.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι εκτός του ότι δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό, θα αυξηθεί κατά πολύ και το ποσοστό ανεργίας και επισφαλούς εργασίας.

Λίγα χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν μια πολιτική σκληρής λιτότητας, ελαστικής εργασίας, μαζικών ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης των αγορών. Αυτή η πολιτική εκτίναξε την εκμετάλλευση, μείωσε αποφασιστικά το μερίδιο του πλούτου που καρπώνονται οι εργαζόμενοι, κάνοντας τους πλούσιους προκλητικά πλουσιότερους και τους φτωχούς περισσότερους και φτωχότερους. Αυτή η βάρβαρη ταξική πολιτική ήταν που προκάλεσε την καπιταλιστική κρίση. Αυτή ήταν η πολιτική που κατέρρευσε. Τα 28 δις ευρώ της κυβέρνησης της ΝΔ που δόθηκαν για να σώσουν την οικονομία, δεν έφταναν στο κεφάλαιο κι έτσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βάζει το χέρι πιο βαθιά στις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.

          Στο μέτωπο της παιδείας γνωστό και ως “η μητέρα των μαχών”, το ΠΣΑ παίζει ρόλο δωροδοκίας, καθώς συμπεριλαμβάνει μια πενιχρή χρηματοδότηση που ανέρχεται μόλις στο 1 δις για την παιδεία(αντί 2,6% τώρα θα δίνεται 2,9%…). Οι διαθέσεις της υπουργού Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου να συνεχίσει το έργο του προκατόχου της, Α.Σπηλιωτόπουλου, έγιναν ξεκάθαρες παρά τις προσπάθειες της, να πείσει για το αντίθετο. Όχι μόνο δεν απέσυρε τις άδειες των ΚΕΣ, που ανοίγουν τον δρόμο για την ιδιωτική παιδεία ανάλογη των διαθέσεων της αγοράς, αλλά προέβη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος με κορωνίδα την πιο πρόσφατη προσπάθεια θέσπισης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, αντίστοιχο του Ευρωπαικού Πλαισίου Προσόντων όπως σκιαγραφείται από την εκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε, της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ. Η παιδεία πλέον βρίσκεται έρμαιο των διαθέσεων του κεφαλαίου. Εντείνεται η εργασιακή περιπλάνηση των φοιτητών – αυριανών εργαζόμενων, που θα πρέπει συνεχώς να καταρτίζονται, να περνάνε από εξετάσεις και επιτροπές αφού το πτυχίο τους δεν θα είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Παράλληλα, επιχειρείται η “αναπροσαρμογή” των πανεπιστημίων στην ελληνική πραγματικότητα, όπως τείνει να διαμορφωθεί μέσω της θέσπισης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και αναδιατύπωσης της έννοιας του Ασύλου, που αποτέλεσε το εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων από το παρελθόν μέχρι το πιο πρόσφατο παρόν και είναι κεκτημένο των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων μετατρέποντας το σε Άσυλο για τις επιχειρήσεις.

          Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση καλούμαστε οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι να παλέψουμε από κοινού ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας και στην πολιτική σκληρής λιτότητας και εκμετάλλευσης  που μας ετοιμάζουν. Με ραντεβού την πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη, καλούμαστε να παλέψουμε ενάντια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων που καταστρατηγεί κάθε εργασιακό και επαγγελματικό δικαίωμα (όπου υπάρχει), καλούμαστε να παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τις πολιτικές που θέλουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς άσυλο και πολιτικά αποστειρωμένα. Εκείνη τη μέρα πρέπει να παλέψουμε για να κατέβουμε με τους σπουδαστικούς μας συλλόγους με κλειστές όλες τις σχολές για να γίνει η απεργία και δική μας! Είναι αναγκαίο να συντονιστούμε με εργατικά σωματεία και με τους εργαζόμενους μέσα στο ΤΕΙ, από τις καθαρίστριες μέχρι τους διοικητικούς και τους καθηγητές. Για να μπλοκάρουμε το ΠΣΑ και να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ. Για να συνδέσουμε το μαχητικό φοιτητικό κίνημα με τις εργατικές απεργίες ώστε να κερδίσουμε και την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων και της αντι-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πέμπτη 11 Μάρτη

Προσυγκέντρωση: 9.30πμ Άγαλμα Βενιζέλου


0 Responses to “Κειμενο ΑΡΑΚ για τα νεα μετρα”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: