14
Απρ.
10

Ψήφισμα γενικής συνελευσης ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρκλειου για τις διωξεις φοιτητών στην Ξάνθη.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ -ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. 

Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Οι δυναμικές μορφές πάλης που επέλεξαν οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, το σπάσιμο διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση, η κατάληψη της σχολής και πρυτανείας, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στη σύγκλητο, η καταγγελία του πρύτανη και των πεπραγμένων του στην τοπική κοινωνία, είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, όσο και από τον αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του πρυτανικού σχήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εμμονή του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης είχαν οδηγήσει το Δ.Π.Θ στην κατάρτιση δυο συμβάσεων -μια με τον υπεύθυνο δημόσιο φορέα για τη σίτιση και μια με τον ιδιώτη επιχειρηματία Χούτο- που αφορούσαν και οι δύο την παροχή των ίδιων υπηρεσιών, αυτών της σίτισης των φοιτητών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αυτό του Σεπτεμβρίου -Νοεμβρίου!! Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν αναγνώρισε τη σύμβαση με την επιχείρηση του εργολάβου Χούτου και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών το δεδομένο χρονικό διάστημα σιτιζόταν στη φοιτητική λέσχη που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη της πολυτεχνικής σχολής και η οποία τελούσε τότε, όπως και σήμερα υπό την ευθύνη του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. 

Εύλογα προέκυψαν ερωτήματα για αυτό το αδιαφανές καθεστώς τα οποία είχαν να κάνουν με τη διάθεση των κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση των φοιτητών. Οι φοιτητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ελέγχουν το έργο της διοίκησης του πανεπιστήμιου. Με βάση αυτήν την αρχή ο Σύλλογος Φοιτητών έθεσε ως ερώτημα το ποια θα είναι η κατάληξη των περίπου 500.000 ευρώ που αποτελούν την κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των φοιτητών στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, θα πήγαιναν στον ιδιώτη επιχειρηματία ή θα παρέμεναν υπό δημόσια διαχείριση; 

Το Φλεβάρη του 2006 ο κ. Καραμπίνης προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των απειλών, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμιση το φοιτητή Λ. Μπέτση, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αριστερών, ενώ δέκα ολόκληρους μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση, εάν δεν έκανε δήλωση μετάνοιας ο φοιτητής. Στην αγωγή μάλιστα χρησιμοποίησε ως πειστήριο πρακτικά με τοποθετήσεις του φοιτητή στη σύγκλητο. Πλήρως συντεταγμένος μαζί του ήταν και ο επιχειρηματίας Χούτος που μήνυσε το Λ. Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών, ενώ ο κ Καραμπίνης μπήκε βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του συγκεκριμένου επιχειρηματία. 

Αφορμή για τις διώξεις υπήρξε δημόσια τηλεφωνική τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι, που υποστήριξε τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών, προσπαθώντας να αντικρούσει τις λασπολογίες που δεχόταν ο Σύλλογος Φοιτητών από την πρυτανεία και το «δημοσιογράφο» Π. Παπαδόπουλο. 

Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου του.

Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Ύστερα από επερώτηση του Μ. Έβερτ στη βουλή και διάβημά του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης, μετά από εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, κάλεσε 6 φοιτητές -ανάμεσα στους δεκάδες- που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, και τους κατηγόρησε για τρία αδικήματα. Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκληση διακεκριμένης φθοράς. 

Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών και δεκάδων συλλογικών φορέων προς το Λ. Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο κ. Καραμπίνης, όσο και ο επιχειρηματίας Χούτος απέσυραν τις μηνύσεις και τις αγωγές τους. 

Η εμπλοκή του αντιπρύτανη Καραμπίνη και στη δίωξη των 6 φοιτητών, που αφορά κινητοποίηση με βάση απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών και έλαβε χώρα εντός του ακαδημαϊκού ασύλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γραμματείες των τμημάτων της πολυτεχνικής σχολής έδωσαν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των 6 φοιτητών στην εισαγγελία, χωρίς να συνεδριάσουν ποτέ τα αντίστοιχα τμήματα. Επίσης, εξόφθαλμα αβάσιμη είναι η προανακριτική κατάθεση του οδηγού του κ. Καραμπίνη, ο οποίος και κατονόμασε τους 6 φοιτητές με βάση ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο ισχυρίζεται ότι δέχτηκε λίγες μέρες αργότερα από άγνωστο άτομο. Στην ίδια κατεύθυνση της απομόνωσης 6 φοιτητών ανάμεσα σε δεκάδες κινούνταν και η προανακριτική κατάθεση του ίδιου του αντιπρύτανη, της γραμματέας του και δυο μεταπτυχιακών του… Για πρώτη φορά μετά τη χούντα ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα συνεργάζεται ανοιχτά με την ασφάλεια και την εισαγγελία.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λ. Μπέτσης δε συμμετείχε σε εκείνη την κινητοποίηση, καθώς αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς αυτόν. Παρ’ όλα αυτά η γραμματέας και ο οδηγός του αντιπρύτανη, καθώς και ο ίδιος ο αντιπρύτανης κατέθεσαν ψευδώς στον εισαγγελέα ότι πρωτοστάτησε στο γεγονός, φορτώνοντάς του ακόμα μια δίκη στην πλάτη.

Η ομόφωνη αθώωση των 6 φοιτητών στην πρώτη εκδίκαση στις 27-10-2009, παρά την έντονη προσπάθεια των μαρτύρων κατηγορίας να ενοχοποιήσουν τους συμφοιτητές μας, ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης του κινήματος αλληλεγγύης, και απέδειξε πως οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να νικούν. Η έφεση που ασκήθηκε, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τους κοινωνικούς αγώνες και να θέσει εμπόδια σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν αποτελεί καθόλου συνηθισμένη δικαστική πρακτική το να ασκείται έφεση σε μια παμψηφεί αθωωτική απόφαση, πολύ δε περισσότερο σε αυτή την περίπτωση που υπήρχε και αθωωτική εισήγηση του εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να δείχνουμε ανοχή σε τέτοιες δικαστικές πρακτικές καθώς αυτό αποτελεί πισωγύρισμα απέναντι στο σύνολο των συνδικαλιστικών και ευρύτερων δημοκρατικών κατακτήσεων.

Στις 28/4/2010 εκδικάζεται ξανά αυτή η υπόθεση στο εφετείο Κομοτηνής. 

Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: η δίωξη αυτή είναι προσωπικό ζήτημα των 6 συμφοιτητών μας ή είναι μια πολιτική υπόθεση που αφορά το φοιτητικό κίνημα; Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια προσωπική «βεντέτα» μεταξύ του πρύτανη και των συγκεκριμένων φοιτητών. Είναι σαφές ότι οι 6 φοιτητές είναι κατηγορούμενοι για μια συλλογική δράση και σε αυτούς προσωποποιείται η δίωξη ενός μαζικού φορέα και των συλλογικών του αποφάσεων και κινητοποιήσεων. 

  1. 1.     Το χτίσιμο ήταν απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και οι διωκόμενοι φοιτητές ήταν 6 από τα πολλά άτομα που την υλοποιούσαν.
  2. 2.     Η απάντηση αυτή του συλλόγου ήταν αντίστοιχη της επίθεσης που δέχτηκε. Χτίστηκε συμβολικά η πόρτα ενός πρύτανη που επιδίωξε, μέσα από την εξόντωση ενός φοιτητή, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και ποινικοποιήσει τους συλλογικούς αγώνες τους.
  3. 3.     Μέσα από τη δίωξη των 6 συμφοιτητών μας, ουσιαστικά χτυπιέται το άσυλο και οροθετείται ο πολιτικός του ρόλος, τόσο ως κέντρο αγώνα όσο και ως χώρος υλοποίησης ριζοσπαστικών πρακτικών.  

Η δίκη αυτή διεξάγεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την προώθηση μια σειράς μέτρων με χαρακτηριστικότερα τη μείωση μισθών και την αύξηση των φόρων, και που η ανεργία αυξάνει. Ο αγώνας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν σίτιση και για φοιτητικό έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών, είναι όσο ποτέ άλλοτε κοινωνικά νομιμοποιημένος και ορόσημο για νέους αγώνες κατά της πολιτικής της λιτότητας και της φτώχιας. 

  • Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια – Κάτω τα χέρια από το άσυλο
  • Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του – Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση -στέγαση για όλους τους φοιτητές
  • Άρση όλων των διώξεων
  • Κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην καταθέσει εναντίων των 6 φοιτητών

 


1 Response to “Ψήφισμα γενικής συνελευσης ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρκλειου για τις διωξεις φοιτητών στην Ξάνθη.”Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: