11
Μάι.
10

Κειμενο για φοιτητικές εκλογές 2010

ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕς ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗς

      ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥς!

               Συνάδελφε ,στις 19 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε στις φοιτητικές-σπουδαστικές εκλογές. Με αφορμή αυτό το γεγονός θέλουμε να εκφράσουμε τη διαφορετική μας άποψη όσον αφορά την προεκλογική και την εκλογική διαδικασία γενικά, αλλά και με βάση την πρωτόγνωρη συγκυρία και το τεταμένο κοινωνικό κλίμα στο οποίο διεξάγονται αυτές οι εκλογές.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ και τους μηχανισμούς στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ μας έχουν κηρύξει κοινωνικό πόλεμο. Μας ετοιμάζουν ένα μέλλον αβέβαιο, μες στην ανασφάλεια και την περιπλάνηση, χωρίς ελπίδα και προοπτική.. Μας καλούν να υποταχθούμε στην πολιτική τους για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση τους, μια κρίση για την οποία η νεολαία και εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη.  Δραστικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και συνολικά στο κόστος της καθημερινής ζωής. Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων βλέπουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης και η χούντα του ΔΝΤ μας θέλει να επιστρέφουμε αιώνες πίσω. Ετοιμάζουν νέο πολύ χειρότερο τρόπο για να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε και να ζούμε.

Αλλά και μέσα στο ΤΕΙ η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Λόγω της κρίσης αλλά και με πρόσχημα αυτήν, τα ιδρύματα πιέζονται να λειτουργούν με επιχειρηματικά – ανταποδοτικά  κριτήρια και γίνονται περικοπές παντού. Ενώ στην καθημερινότητά μας βλέπουμε την προσπάθεια πειθάρχησης και εντατικοποίησης που με την συναίνεση της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ εκφράζεται μέσω των αλυσίδων και του ορίου δήλωσης μαθημάτων και τις λίστες αναμονής αλλά και την καθηγητική αυθαιρεσία  να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διοίκηση πολλές φορές με την βοήθεια των πασπιτοδαπιτών και χωρίς να λογοδοτεί και να σέβεται  κανέναν, προσπαθεί να εφαρμόσει πτυχές του νόμου πλαίσιο, όπως η κατάργηση του ασύλου, οι διαγραφές φοιτητών στα 8 χρόνια και άλλων αντιδραστικών διατάξεων, μέσω του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.

Στα σχέδια τους, να γυρίσουμε την πλάτη…


ΓΙΑΤΙ  ΝΑ  ΜΗΝ  ΨΗΦΙΣΕΙΣ …

ΠΑΣΠ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ)                             Η με τον Τσαλίκη ή με το Λαό…

Τα πάρτι, τα σφηνάκια και τα ρουσφέτια είναι απλώς η βιτρίνα για την (κυβερνητική) παράταξη της ΠΑΣΠ, αφού αυτή αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και αποτελεί τον επίσημο φοιτητικό εκφραστή της πολιτικής της λιτότητας, των απολύσεων, της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει ότι συμφωνείς να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των γονιών μας, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα 70+, να γίνει νομός όλοι οι νέοι να δουλεύουμε ανασφάλιστοι και να απολύονται  όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση. Σημαίνει δηλαδή στήριξη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που θέλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία θύματα της κρίσης στο βωμό της οποίας θυσιάζονται δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Ειδικά στο ΤΕΙ, ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει γενική συνέλευση μια φορά το χρόνο, όπως επίσης και συναίνεση στα αντιδραστικά σχέδια της εξίσου “πράσινης” διοίκησης του ιδρύματος. Είναι αυτή η παράταξη που τόσα χρόνια είναι πρώτη δύναμη στο ΤΕΙ και φέρει μεγάλη ευθύνη για το ότι οι αλυσίδες αυξάνονται, τα όρια δήλωσης παραμένουν, τα επαγγελματικά δικαιώματα χάνονται. Ψήφος στην ΠΑΣΠ θα σημαίνει και φέτος τα ίδια και χειρότερα. Τελικά και χωρίς υπερβολές, με αυτά τα δεδομένα, ψήφος στην  ΠΑΣΠ είναι ψήφος ντροπής.

ΔΑΠ  (παράταξη της ΝΔ)                                                          It’s dap to you na tous mavriseis!

Ακόμα και τα πιο τρέντυ γκομενάκια της ΔΑΠ δεν φτάνουν για να καλύψουν τη βάρβαρη και αντεργατική  πολιτική στην οποία συναινεί η ΝΔ και μαζί της και η ΔΑΠ. Όσο και αν “κοντράρεται” με την ΠΑΣΠ στηρίζουν τις ίδιες πολιτικές και είναι οι ίδιοι που στηρίζουν πλήρως το τσάκισμα των εργατικών κατακτήσεων, τις μειώσεις των μισθών και την ανεργία, που είναι για την καθεστωτική παράταξη αναγκαίες συνθήκες προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Για αυτό το λόγο ψήφος στη ΔΑΠ σημαίνει στήριξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης – ποτέ άλλωστε η ΔΑΠ δεν έκρυψε τη χαρά της για την εφαρμογή των νόμων της ΕΕ και των κυβερνήσεων-αλλά και εν γένει της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται με πρόσχημα το ξεπέρασμα της κρίσης. Εν τέλει ψήφος στην ΔΑΠ είναι  χωρίς υπερβολές, ΕΝΕΡΓΗ στήριξη σε ότι κλέβει το μέλλον στους εργαζόμενους, στη νεολαία, σε όλους εμάς.

 Από την άλλη, η “επίσημη” αριστερά της ήττας και του συμβιβασμού δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες μας.

ΠΚΣ  (παράταξη του ΚΚΕ)          

Η ΠΚΣ (και το ΜΑΣ) είναι η παράταξη που καλεί το κίνημα, να αγωνιστεί όχι για να νικήσει αλλά για να βγάλει τα συμπεράσματα από την ήττα του, ακριβώς γιατί δεν πιστεύει ότι μπορούμε σήμερα να αποσπάμε κατακτήσεις. Χαρακτηριστική είναι η στάση της κατά την ψήφιση του εσωτερικού κανονισμού στο ΤΕΙ όπου αποχώρησε, αλλά και στο ξέσπασμα του Δεκέμβρη που τοποθετήθηκε ενάντια στους αγώνες της νεολαίας καταδικάζοντας τους, ενώ την ίδια στιγμή έδινε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στην ΝΔ και στο σύστημα, απέχοντας ουσιαστικά από την κοινωνική έκρηξη της νεολαίας. Για την ΠΚΣ αγώνας είναι μόνο οι πρακτικές του ΚΚΕ. Διαδήλωση είναι μόνο οι κομματικές παρελάσεις με το ΠΑΜΕ, όλα τα άλλα ή τα καταδικάζει ή λέει ότι δεν υπήρξαν ποτέ. Παρά κάποιες σωστές θέσεις που έχει (ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση, ενάντια στην ΕΕ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ) η στάση, της πολιτικής λάσπης και του ψέματος σε ότι κινείται αριστερά της καθώς και η συντονισμένη της προσπάθεια να μας ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει τραγική και τελικά είναι επικίνδυνη για τα κινήματα που θέλουμε να βγουν στο προσκήνιο. Σε αυτή τη συγκυρία είναι καταστροφικό ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η κοινή δράση της αριστεράς στο κίνημα στη βάση αρχών, αποτελεί αναγκαιότητα  για την ανατροπή της επίθεσης. Την ίδια στιγμή που “κόπτεται” για την ανυπαρξία δομών του φοιτητικού κινήματος και δεν στηρίζει την προσπάθεια μας για συντονισμό των γενικών συνελεύσεων, συμμαχεί κεντρικά και ύπουλα με την ΔΑΠ την ΠΑΣΠ και την ΑΡΕΝ για να νεκραναστήσουν μια γραφειοκρατική ΕΦΕΕ, πιόνι του εκάστοτε υπουργού παιδείας.

ΑΡΕΝ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ)

Για την ΑΡΕΝ η οικονομική κρίση οφείλεται στα κακά golden boys, στους κακούς πρωθυπουργούς και όχι στο ίδιο το σύστημα. Το κάλεσμα για ενότητα της αριστεράς στη βάση ενός πολίτικου πλαισίου που δε θα λέει τίποτα «για να μας χωρά όλους» αλλά τελικά δε θα ενοχλεί και κανέναν, είναι σίγουρα ανεπαρκές και ίσως και επικίνδυνο για το κίνημα. Στα φοιτητικά, παρόλο που είναι υπέρ των αγώνων, υποβαθμίζει συνειδητά τις γενικές συνελεύσεις, συμμαχεί και αυτή με ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΠΚΣ για την ΕΦΕΕ, πράγμα που δείχνει ότι συμμετέχει στο κίνημα με όρους απόσπασης εντυπώσεων για εκλογική εξαργύρωση.

Επίσης πρέπει να μην ξεχνάμε πως η αποχή είναι συνενοχή σε αυτά που ΠΑΣΠ ,ΔΑΠ μας ετοιμάζουν. Στις εκλογές η φωνή των σπουδαστών πρέπει να  ακουστεί. Εξάλλου αν το ΑΚΥΡΟ και η ΑΠΟΧΗ άλλαζαν κάτι, θα ήταν παράνομα!

Ψήφος στην  Α.Ρ.Α.Κ.-Ε.Α.Α.Κ. σημαίνει ψήφο σε μια αριστερά:  

•Ανεξάρτητη από την αστική πολιτική και ιδεολογία, σε μορφές και περιεχόμενο, από εργοδοτικούς και καθηγητικούς μηχανισμούς.

•Αντικαπιταλιστική που θα έρχεται σε ρήξη με την επίσημη πολιτική και το κράτος από τη σκοπιά των συμφερόντων των πληττόμενων κομματιών φοιτητών και εργαζομένων.

•Νικηφόρα, που θα πετυχαίνει υλικές νίκες στους αγώνες και θα αλλάζει συνειδήσεις, στη μάχη για τη συνολική απάντηση στην πιο βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε, διαχωριζόμενη από τη λογική της «επίσημης» αριστεράς (ΚΚΕ-ΠΚΣ, ΣΥΝ-ΑΡΕΝ) που αρκείται σε μια «αριστερή διαμαρτυρία» και τελικά ενσωματώνει στην πράξη κομμάτια της αστικής πολιτικής.

 

Αυτό το πολιτικό ρεύμα και αυτήν την αριστερά θέλει να εκφράσει η ΕΑΑΚ μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, στις καθημερινές μάχες των σχολών, στις κεντρικές πολιτικές αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Ειδικά στο σύλλογο της ΣΤΕΦ, φέτος θεωρούμε εφικτό στόχο, αλλά και τεραστία αναγκαιότητα  να σπάσουμε την αυτοδυναμία της ΠΑΣΠ. Έτσι ώστε να μην κάνει καμία παράταξη ότι γουστάρει. Στο όνομα του συλλόγου να μιλάνε μόνο οι γενικές συνελεύσεις. Για να δώσουμε τις μάχες που έρχονται  με καλύτερους όρους.

Ψήφος στην ΑΡΑΚ-ΕΑΑΚ στις πιο κρίσιμες φοιτητικές εκλογές της 10ετιας, σημαίνει ουσιαστική και μαχητική καταδίκη της χούντας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΔΝΤ από τη μεριά της νεολαίας. Είναι ψήφος που βλέπει την επόμενη μέρα ως μια νέα αρχή αγώνων. Δεν είναι μια ψήφος στείρας καταγγελίας και ανάθεσης στους «ειδικούς» αλλά μια ψήφος συλλογικής στράτευσης στις μάχες που μας περιμένουν από την επόμενη μέρα των εκλογών. Μάχες στις οποίες το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με σχέδιο και προοπτική. Μέσα από ένα κίνημα αμεσοδημοκρατικό, κόντρα στις λογικές που το σύνολο των καθεστωτικών παρατάξεων προωθούν(απομαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και το χτύπημα του συνόλου των διαδικασιών).Για μια άλλη εκπαίδευση, εργασία και ζωή, όχι αυτή του ΔΝΤ, του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου. Για να γίνει καθαρό σε όλους ότι η νεολαία δεν συναινεί, δεν σιωπά..  

                  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ   –  ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ


0 Responses to “Κειμενο για φοιτητικές εκλογές 2010”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: