12
Οκτ.
10

Το νέο εξάμηνο έρχεται – η δωρεάν παιδεία φεύγει!

 

Δεν αρχίζουν καλά τα πράγματα για την νέα ακαδημαϊκή χρόνια….
 Αν μάλιστα πάρουμε στα σοβαρά τις εξαγγελίες της  «καλής» μας υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, για τις αλλαγές στην παιδεία, διαπιστώνουμε ότι σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση  κάθε κατάκτησης που μπορεί να θύμιζε δημόσια και δωρεάν παιδεία!

έκπληξη No1

3 Εξεταστικές αντί για 4

Ήδη οι πρωτοετείς φοιτητές που μπήκαν τώρα στο ΤΕΙ, εισάγονται στο καινούριο καθεστώς, όπου τα μαθήματα γίνονται κάθε δεύτερο εξάμηνο και η εξεταστική του Φεβρουαρίου είναι κάτι που ακούν μόνο από τις ιστορίες των «παλιών». Τα μαθήματα πλέον θα διδάσκονται είτε στο εαρινό εξάμηνο είτε στο χειμερινό με ότι αυτό σημαίνει για την περεταίρω καθυστέρηση των σπουδών μας. Από τον επόμενο Σεπτέμβρη αυτές οι αλλαγές θα ισχύουν για όλους τους σπουδαστές (παλιούς και νέους) και δεν θα υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης αφού θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

έκπληξη No2

Διάλυση της δωρεάν(!) παιδείας.

Μετά τον 13ο και 14ο μισθό των εργαζομένων στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ, υπό την πίεση του ΔΝΤ και της Τρόικα, μπαίνει και επισήμως η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.  Στο όνομα της αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θυσιάζονται οι ελάχιστες ελαφρύνσεις που μέχρι τώρα ξέραμε. Σειρά στον κατάλογο των περικοπών παίρνουν η (ήδη ανεπαρκείς) σίτιση και η στέγαση αφού το κράτος αποδέχεται ότι πλέον δεν μπορεί να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία και έτσι τα ανώτατα ιδρύματα πρέπει να αναζητήσουν από μόνα τους χρηματοδότηση.

έκπληξη No3

ΤΕΙ & Πανεπιστήμιο Α.Ε.

Από τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει ότι προετοιμάζεται το τέλος της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Σε μια εποχή που σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών το Πανεπιστήμιο δεν θα γινόταν να αποτελεί εξαίρεση.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:
• Η μετάλλαξη των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ σε εκπαιδευτήρια, που θα διοικούνται σαν ανώνυμες εταιρίες από το Συμβούλιο-μάνατζερ και η υπαγωγή της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας που αυτά θα παράγουν, στους κανόνες της αγοράς και στις επιδιώξεις των επιχειρήσεων.

• Η μετατροπή των μέχρι τώρα πτυχίων μας σε πιστοποιητικά παρακολούθησης μιας αμφιβόλου ποιότητας και γενικού αντικειμένου σχολής, που δεν θα εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση αλλά αντιθέτως θα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα ήδη εγκληματικά ακυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των νέων του μνημονίου.

• Η παροχή ενός κουπονιού/κάρτας στους φοιτητές, που προετοιμάζει το έδαφος για την επιβολή διδάκτρων, τη μετατροπή του φοιτητή σε «πελάτη» που «αγοράζει υπηρεσίες εκπαίδευσης» από το πανεπιστήμιο επιχείρηση, αλλά και από κάθε «πιστοποιημένο» ιδιώτη.

• Η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που δεν πρόκειται όμως να καλυτερέψει κάτι ουσιαστικά από τις πανελλήνιες εξετάσεις, απλά θα μετακινήσει τα φροντιστήρια και το άγχος της εισαγωγής, από την τρίτη Λυκείου στο πρώτο έτος.

 

Πλέον η παιδεία δεν θα είναι ούτε  δημόσια, ούτε δωρεάν, ούτε παιδεία!

 Αναμφίβολα βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου επιχειρούνται ιστορικές αλλαγές στον τρόπο που σπουδάζουμε αλλά και θα δουλεύομε, καθώς δεν μιλάμε για ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά για μία συνολική ανατροπή στην έννοια και στο θεσμό της παιδείας όπως αυτή διαμορφωνόταν μέχρι σήμερα.

 

ΚΑΙ ΕΜΕΙς ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Μπροστά σε όλα αυτά υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι:
Ο ένας δρόμος είναι να αυτός της πειθαρχίας σε ότι μας ετοιμάζουν και προϋποθέτει να χάσουμε ότι συλλογικό δικαίωμα ξέραμε και να συμβιβαστούμε ότι θα πρέπει να δουλεύουμε όσο ζούμε με τους χειρότερους όρους.
Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της ρήξης και της ανατροπής με τα σχέδια τους!
Είναι ο δρόμος της απαξίωσης των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ που μας φέρνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κολαούζοι της (ΝΔ, Λάος).
Είναι ο δρόμος που σε αναγκάζει να γυρίσεις την πλάτη στους εκφραστές αυτών των πολιτικών μέσα στις σχολές (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ), που προσπαθούν να σε πείσουν ότι αλλιώς δεν γίνεται.
Εν τέλει, είναι ο δρόμος των συλλογικών διεκδικήσεων όλων των πληττόμενων στρωμάτων, που αγωνίζονται για την ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΙ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ


0 Responses to “Το νέο εξάμηνο έρχεται – η δωρεάν παιδεία φεύγει!”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: