24
Νοέ.
10

πλαισιο για την γενικη συνελευση ΣΤΕΦ στις 25/11

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!

 Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το στίγμα της πολιτικής του έχει δοθεί από τις πιο αντιλαϊκές εργατικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Ο επιθετικός χαρακτήρας αυτής της πολιτικής φάνηκε τόσο από τη φύση των μέτρων που λήφθηκαν όσο και από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίησή τους. Η κατάργηση του 13ου-14ου μισθού, των συντάξεων, των επιδομάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αύξηση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, λιμανιών, ΟΣΕ, και το ασφαλιστικό του Λοβέρδου (ψηφίστηκε το Μάη) που προβλέπει απελευθέρωση των απολύσεων και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις ήταν μόνο η αρχή. Είναι σίγουρο ότι αυτή η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο είναι ικανή να πάρει και καινούρια μέτρα που θα φέρουν τους εργαζόμενους και τους νέους αυτής της χώρας σε ακόμα χειρότερο σημείο.

Σε συνέχεια με τις μεταρρυθμίσεις στην εργασία, στόχος της πολιτικής της Τρόικας, γίνεται τώρα η εκπαίδευση. Καταργείται η έννοια των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα και αλλάζει η δομή και η λειτουργία τους στα πρότυπα της Μπολόνια και επιχειρείται να γίνουν πλήρως εναρμονισμένα με την αγορά, όπως άλλωστε προοικονομούσαν και οι προηγούμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για το πανεπιστήμιο της «εποχής ΔΝΤ», ακριβώς γιατί οι βασικοί πυλώνες του δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εξειδίκευση των κυβερνητικών πολιτικών στην εκπαίδευση.

Οι εξαγγελίες της Διαμαντοπούλου και του Παπανδρέου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο κείμενο διαβούλευσης, για τις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση είναι οι εξής :

 • Αναγνώριση κολεγίων

Πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση αναγνώρισε  τους τίτλους των κολεγίων ως ισότιμους με αυτούς των δημοσίων πανεπιστημίων με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 36/05 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων. Έτσι υπάρχουν ήδη 30 τέτοιου τύπου ιδιωτικά κολέγια, αμφιβόλου ποιότητας, που αποτελούν μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να έχουν κανένα κρατικό έλεγχο ενώ μπορούν να εκδίδουν πτυχία ισάξια με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Όλα αυτά την ώρα που πολλά τμήματα των ΤΕΙ μένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και στην ουσία οι πτυχιούχοι βγαίνουν στην αγορά εργασίας με πτυχίο χωρίς αξία.

 • Συμβούλια διοίκησης 

Η διοίκηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ περνάει σε μάνατζερ, στελέχη της αγοράς, διορισμένους “golden boys” και επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί θα αποφασίζουν πως το πανεπιστήμιο θα συμβαδίζει καλύτερα με τους νόμους τις αγοράς, πως θα λειτουργεί και το ίδιο σαν επιχείρηση και πως θα καταφέρνει να ικανοποιεί τα συμφέροντα  των πολυεθνικών. 

 • Κάρτα φοιτητή 

Κάθε φοιτητής θα παίρνει μια κάρτα η οποία θα αντιστοιχεί σε όλα τα χρήματα που το κράτος επιθυμεί να δαπανά ανά φοιτητή. Αυτό το στοιχείο θα οδηγήσει τα ιδρύματα να βλέπουν τους φοιτητές σαν πελάτες ενώ παράλληλα ανοίγεται ο δρόμος για την άρση του δωρέαν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Πολύ σύντομα θα μας πουν να πληρώσουμε κάτι για κάρτα, λίγο αργότερα δίδακτρα…

 • Οικονομική αυτοτέλεια

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα (υπο)χρηματοδοτούνται ανάλογα με την αξιολόγηση που θα λαμβάνουν και έτσι θα στρέφονται στην αγορά για την ανεύρεση πόρων, δηλαδή θα βγαίνουν «παγανιά» για να βρουν τα ίδια, χρήματα για την επιβίωσή τους. Αυτό σημαίνει πανεπιστήμια που θα πουλάνε την έρευνα, που θα αναζητούν χορηγούς και θα κάνουν business. Κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιές σχολές θα ανοίξουν και ποίες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Όπως είναι λογικό σε ένα τέτοιο ίδρυμα δεν χωράνε οι μέχρι τώρα (ανεπαρκείς) δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και φοιτητικό πάσο. Αποκορύφωμα της πολιτικής αυτής είναι το γεγονός ότι όσα τμήματα δεν «φτάνουν τους στόχους» θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται με άλλα.

 • Κατάργηση της έννοιας του πτυχίου

Κάθε πτυχίο πλέον δεν θα αντιστοιχεί σε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, αλλά στο άθροισμα πιστωτικών μονάδων. Αυτό σημαίνει την πλήρη εξατομίκευση της έννοιας του πτυχίου και την διάλυση οποιασδήποτε συλλογικής διεκδίκησης, φέρνοντας τους εργαζόμενους σε χειρότερη θέση από πλευράς εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Έτσι για να βρούμε δουλειά στο μέλλον δεν θα διαπραγματευόμαστε ανάλογα με το τι πτυχίο έχουμε (όπως ισχύει σήμερα) αλλά με το πόσο «φουσκωμένος» είναι ο ατομικός μας φάκελος. Θα οδηγηθούμε έτσι σε ένα διαρκές κυνήγι επανακατάρτισης και συνεχιζόμενων εξετάσεων, ώστε να γεμίζουμε ξανά και ξανά το φάκελο μας, που με τα χρόνια όλο και θα αδειάζει.

 •  «Πανεπιστημιακός Καλλικράτης»

Πρόκειται για την προσαρμογή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στις ανάγκες των ανά τόπους οικονομιών. Τα προηγούμενα χρόνια ακούγαμε για τα νέα πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν στην επαρχία και που στην ουσία τα άφηναν να παρακμάζουν χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς αίθουσες, υλικοτεχνική υποδομή και διοικητικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι τώρα με τον Καλλικράτη και την εφαρμογή του τοπικού κράτους,  αυτά τα ιδρύματα πάνε (με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια) προς κλείσιμο, στέλνοντας έτσι τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους στην αβεβαιότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι εμφανές ότι έρχονται να αλλάξουν τον τρόπο που σπουδάζουμε και κυρίως τον τρόπο που θα εργαζόμαστε στο άμεσο μέλλον. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται και αναμένεται να γίνουν πράξη από τον επόμενο Ιανουάριο (δεν είναι τυχαίο ότι θα έχουμε εξεταστική) θα φέρουν ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας όπως αυτή ορίζεται μέχρι σήμερα. Στα σχέδια τους φαίνεται ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος μέσα στα ιδρύματα για έρευνα για τις κοινωνικές ανάγκες, για αμφισβήτηση στην γνώση, για πολιτική δράση. Η μέγιστη προτεραιότητα θα είναι οι ισολογισμοί, οι επενδύσεις, τα πάρε δώσε με την αγορά και τους μάνατζερ. Οι φοιτητές θα είναι πελάτες χωρίς καθόλου ελεύθερο χρόνο και στεγνά ειδικευμένοι σε κάποια θραύσματα δεξιοτήτων.

Βλέποντας αυτά είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τις προσταγές του ΔΝΤ έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με τους φοιτητές για να περάσει ότι δεν κατάφερε η ΝΔ και να εφαρμόσει ότι λέει το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Αν ως τώρα το κομμάτι της παιδείας είχε κρατηθεί δωρεάν και δημόσιο για τον λαό, το οφείλουμε στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα που παλεύει ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική. Έτσι και τώρα, μπροστά στην νέα άγρια πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν, είναι χρέος μας να απαντήσουμε με φοιτητικό κίνημα που να συγκρούεται με το σύνολο αυτής της πολιτικής και όχι μόνο με επιμέρους πτυχές της. Ένα φοιτητικό κίνημα που ως κομμάτι του εργατικού κινήματος( κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) να βάζει μπροστά τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο, ένα τέτοιο κίνημα να εμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο και να ανατρέψει όλες τις μεταρρυθμίσεις, με μαζικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις!

Για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου της Διαμαντοπούλου και να αποσυρθεί ο νόμος πλαίσιο της Γιαννάκου.
 • Καμία συμμετοχή στο στημένο τους διάλογο
 • ΟΧΙ στο Σύμφωνο Πρώτη Απασχόλησης
 • Ανατροπή του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ
 • Κάτω η κυβέρνηση του μνημονίου
 • Όχι στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας και φορομπηξίας, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση-ΕΕ-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μείωση της δυσβάσταχτης φορολογίας που πάνε ΠΑΣΟΚ και ΕΕ να επιβάλλουν στους εργαζόμενους. Καμιά αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε εργαζόμενους και νεολαία.
 • Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση.
 • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος στο ΤΕΙ .Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού του ιδρύματος με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην γίνουν απολύσεις εργαζομένων στη λέσχη.
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο! Καμιά εφαρμογή της διάταξης Διαμαντοπούλου για το άσυλο, διεύρυνσή του. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
 • Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της ΕΕ.
 • Όχι στον εσωτερικό κανονισμό. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.
 • Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρ.16 ή παράκαμψής του.
 • Να καταργηθούν όλοι οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.
 • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
 • Καμία υποχρεωτική πρόοδος, να σπάσουν τώρα οι αλυσίδες μαθημάτων. Αύξηση του ορίου δήλωσης σε 45 ώρες.
 • Καμία επιβάρυνση στους σπουδαστές με επιπλέον μαθήματα, λόγω αλλαγής στα προγράμματα σπουδών.
 • Να μην μειωθούν οι εξεταστικές από 4 σε 3 ανά έτος και να διδάσκονται όλα τα μαθήματα σε κάθε εξάμηνο.
 • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
 • ΟΧΙ στον αυταρχισμό της διοίκησης (κλείσιμο μέρους του παρκινγκ, κάγκελα γύρω από το ΤΕΙ, κανονισμός για τις αίθουσες διδασκαλίας, απαγόρευση συνέλευσης στο μεγάλο αμφιθέατρο).

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έξοδος από την ΕΕ.
 • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους – κατάργηση του  διαχωρισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ-ΚΕΚ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς, οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
 • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενάντια στην απαξίωση των πτυχίων μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και ειδικεύσεις- το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
 • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 1400 ευρώ κατώτατος μισθός. 7ωρο 5ημερο 35ωρο.

   

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Κατάληψη της σχολής από την Πέμπτη 2/12 έως την Τρίτη 7/12
 • Συμμετοχή στις διαδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 
 • Νέα Γενική Συνέλευση του σ.σ. Σ.Τ.ΕΦ. την Τρίτη 30/11
 • Συντονισμός με φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και πρωτοβάθμια σωματεία.

 


0 Responses to “πλαισιο για την γενικη συνελευση ΣΤΕΦ στις 25/11” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

 • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: