16
Δεκ.
11

συμβούλια διάλυσης παιδείας

Μέρα με τη μέρα εντείνεται η βάρβαρη επίθεση που δέχεται η νεολαία και οι εργαζόμενοι από την πραξικοπηματική κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”, που συστάθηκε από το ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ, με συνεχόμενες φοροεπιδρομές, νέα μνημόνια που ορίζουν συνεχόμενες και ολοένα μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και με έναν νέο νόμο πλαίσιο που έρχεται να διαλύσει εξ’ ολοκλήρου την δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένας νόμος που καταβαραθρώνει το μέλλον μας ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι καθώς τους φόβιζε η αντίδραση της νεολαίας.

Το φοιτητικό κίνημα έδωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή τη μάχη με διαρκείς διαδηλώσεις, μαζικές συνελεύσεις και εβδομαδιαίες καταλήψεις και κατάφερε τη μέχρι σήμερα μη εφαρμογή του νόμου-εκτρώματος. Το νομοσχέδιο απονομιμοποιήθηκε στους φοιτητές και τη πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά για την ανατροπή του απαιτήται η κλιμάκωση και πολιτική εμβάθυνση του αγώνα.

Έως σήμερα έχουμε νιώσει τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το νέο νόμο Διαμαντοπούλου. Ήδη έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στα συγγράμματα γεγονός που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη παρεχόμενη γνώση. Στο δικό μας ΤΕΙ το εξάμηνο ξεκίνησε όχι με μαθήματα αλλά με αναστολή λειτουργίας όλων των τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού διότι το υπουργείο μείωσε την χρηματοδότηση για το ΤΕΙ σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα. Με βάση τον επικείμενο προϋπολογισμό περιμένουμε από το 2012 νέα μείωση της χρηματοδότησης που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις προσωπικού και τη στέρηση φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακινήσεις). Το ίδρυμα αναγκάζεται πλέον να αναζητήσει ιδιώτες χορηγούς ξεπουλώντας βέβαια περιουσιακά στοιχεία (χώροι που ανήκουν στο ίδρυμα) και φοιτητές (παραγόμενη έρευνα, φθηνοί πρακτικάριοι, ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών ανάλογα με τις επιθυμίες των επιχειρήσεων).

Στις 25 Οκτωβρίου τρεις μέρες πριν τη παρέλαση του λαού απουσία επισήμων σε όλη την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 2368 φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως οδηγία για τη σύσταση Οργανωτικών Επιτροπών στα ιδρύματα οι οποίες καλούνται να κινήσουν τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων διοίκησης εντός του μήνα. Η υπουργός παιδείας σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των καθηγητών, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ξεκαθάρισε ότι εάν δεν έχουν συσταθεί τα νέα διοικητικά συμβούλια μέχρι των Ιανουάριο θα διακοπεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Τα συμβούλια διοίκησης θα αποτελούνται από οχτώ καθηγητές,ένα φοιτητή και έξι εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες (managers, στελέχη επιχειρήσεων, εγκάθετοι του υπουργείου). Η συγκρότηση αυτών των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων, από τη διοίκηση, την έγκριση του προϋπολογισμού, την αναζήτηση πόρων, την εκλογή προέδρων, μέχρι και τον καθορισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών. Προφανώς τα μέλη του συμβουλίου θα καθορίζουν τις λειτουργίες του ιδρύματος με βάση τις ανάγκες της αγοράς και της κερδοφορίας της εκάστοτε επιχείρησης που θα χρηματοδοτεί το ΤΕΙ.

Ο νόμος προβλέπει ακόμα και την σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων που θα έχουν την δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση των φοιτητών, τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του κινήματος, ακόμα και με την δυνατότητα ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ φοιτητών. Πρώτη κίνηση για την εφαρμογή του μέτρου βλέπουμε στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, στο τμήμα του Φυσικού.

Ο σύλλογος του Φυσικού εκφράζοντας την αντίθεσή του με το νόμο Διαμαντοπούλου αλλά και τη συνολική πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ προχώρησε σε κατάληψη του ιδρύματος όπως και πάνω από 300 σύλλογοι πανελλαδικά. Μετά τη λήξη της κατάληψης οι φοιτητές διεκδίκησαν την εξεταστική τους όμως οι καθηγητές αρνήθηκαν την διεξαγωγή της στο αντιδραστικό πλαίσιο ποινικοποίησης της κατάληψης. Τα αιτήματά τους αγνοήθηκαν και αργότερα οι καθηγητές αυτοί ζήτησαν τη δημιουργία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης με σκοπό τη διαγραφή 5 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της σχολής καθώς και 7 μελών του συλλόγου που αναγνώρισαν απο κινητοποίησή τους.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι καθιστούν αναγκαία την παρέμβαση μας για το μπλοκάρισμα της σύστασης αυτών των συμβουλίων διοίκησης. Σε αυτή την φάση η απάντηση των φοιτητών πρέπει να είναι άμεση, συλλογική και μαχητική και να βάζει ως στόχο όχι μόνο να μπλοκάρει τα συμβούλια αλλά και την ανατροπή αυτού του νόμου όπως και συνολικά τη πολιτική της μαύρης συμμαχίας Κεφαλαίου – ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Σαν πρώτη κίνηση καλούμε τους καθηγητές που έχουν οριστεί στην Οργανωτική Επιτροπή (Ναουμίδης, Ξεζωνάκης, Χλιαουτάκης) να παραιτηθούν και να αρνηθούν τη θέση αυτή. Εάν παραμείνουν είναι απαραίτητο να προβούμε σε άμεσες κινητοποιήσεις.

Όποιος πανεπιστημιακός ή φοιτητής θα συμμετάσχει στις εφορευτικές επιτροπές ή θα δηλώσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΙΤΟΣ από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους καθηγητές.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, δίνοντας τη δύσκολη και διαρκή μάχη που είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση, τη δική μας και των οικογενειών μας.


0 Responses to “συμβούλια διάλυσης παιδείας”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: