27
Νοέ.
12

όλοι στις γενικές συνελεύσεις

Σ.Δ.Ο. – Τετάρτη 28/11 

Σ.Τ.ΕΦ. – Πέμπτη 29/11

 

13:00 Αμφ. Κ-28

 

ΠΛΑΙΣΙΟ Α.Ρ.Α.Κ. – Ε.Α.Α.Κ.

 

Μερικές μέρες μόνο έχουν περάσει από την οριακή υπερψήφιση του 3ου μνημονίου και του εγκληματικού προϋπολογισμού από την εθελόδουλη συγκυβέρνηση του τρικομματικού εφιάλτη Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ.-Δημ.Αρ. Λίγες μέρες μόνο από την τελευταία εμβάθυνση και αναβάθμιση της εξοντωτικής επίθεσης που εξαπολύει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. στη λαϊκή πλειοψηφία. Η πλήρης διάλυση των εργασιακών συμβάσεων, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, η ανελέητη καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος μέσω φόρων και χαρατσιών, η οριστική διάλυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, είναι μερικές μόνο από τις επιταγές που υπέγραψε η αισχρή συγκυβέρνηση. Η ευρωπαϊκή πολιτική του κοινωνικού πολέμου, της λιτότητας και της ανεργίας, της καταστολής και του φασισμού, έρχεται για να υπερβεί την κρίση του καπιταλισμού, δομική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων (οι πλούσιοι πλουσιότεροι) και αντλεί σε μια ανηλεή αφαίμαξη και την τελευταία ρανίδα λαϊκού εισοδήματος (οι φτωχοί φτωχότεροι). Χωρίς κοινωνικό κράτος και παροχές, με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία (ιδιαίτερα στους νέους), τους μισθούς και τις συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχιας μας σπρώχνουν στην οικονομική και φυσική εξόντωση.

 

Ιδιαίτερο για μας κομμάτι της επίθεσης είναι η έκφρασή της στην εκπαίδευση. Τα νέα μέτρα έρχονται να εντείνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν ξεκινήσει με τον νόμο Διαμαντοπούλου και συνεχίστηκαν με τον νόμο Αρβανιτόπουλου. Αποτελούν χτύπημα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, προσπαθούν να εναρμονίσουν τη παρεχόμενη γνώση με τη βούληση των Αγορών, εντατικοποιούν τη διαδικασία σπουδών, πειθαρχούν τους σπουδαστές, αντιδραστικοποιούν τη παραγωγή έρευνας και ορίζουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές και τα γενικεύουν στα μεταπτυχιακά. Κεντρικός στόχος των νομοσχεδίων είναι τόσο το κλείσιμο και η συγχώνευση ιδρυμάτων (που ανοίγει το δρόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), η λειτουργία τους με οικονομικά, ανταποδοτικά κριτήρια (η μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου) και η παραγωγή του νέου εργαζόμενου (πειθαρχημένου και παραγωγικού, εξειδικευμένου αλλά αμόρφωτου, χωρίς εργατικά και συλλογικά δικαιώματα και διεκδικήσεις). Η αιχμή του δόρατος για τις καταστροφικές αυτές μεταρρυθμίσεις είναι η εκλογή (και σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί ο διορισμός από το Υπ.Παιδείας) των Συμβουλίων Διοίκησης. Τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούν το νέο αντιδραστικό όργανο διοίκησης των ιδρυμάτων. Στελεχώνονται από μερίδα καθηγητών, εξωπανεπιστημιακά μέλη (μάνατζερς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες και άλλα «επιφανή» μέλη της κοινωνίας) ενώ η εκπροσώπηση των σπουδαστικών συμφερόντων ανατίθεται σε ΕΝΑΝ (1!) σπουδαστή ο οποίος προκύπτει από εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Πρωταρχικός ρόλος των συμβουλίων είναι να πραγματοποιήσουν τις αλλαγές στη λειτουργία των ιδρυμάτων που προβλέπουν οι νόμοι και μαζί με τις περικοπές των φοιτητικών παροχών (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακινήσεις) που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των σπουδών της κοινωνικής πλειοψηφίας, να καθυποτάξουν και να πειθαρχήσουν το σπουδαστικό σώμα και το κίνημά του. Εν τέλει διαλύεται η έννοια του πτυχίου και αντικαθίσταται από έναν ατομικό φάκελο προσόντων που δεν εξασφαλίζει κανένα εργασιακό δικαίωμα αφού κάθε πιστοποιημένη γνώση θα μετατρέπεται σε ένα άθροισμα μονάδων που συνεχώς θα μειώνεται καθώς η γνώση θα «απαξιώνεται».

 

Τα όπλα τους: δίδακτρα σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, περιορισμός διάρκειας σπουδών (ν+2), εντατικοποίηση σπουδών με υποχρεωτική παρουσία σε θεωρίες, μηδενική φοιτητική πρόνοια, πειθαρχικά συμβούλια και διαγραφές «αντιφρονούντων» σπουδαστών.

 

Τα όπλα μας: η αλληλεγγύη μεταξύ μας και οι μαχητικοί αγώνες

του πολύμορφου φοιτιτικού και λαϊκού κινήματος.

 

Δεν είναι όμως τα νέα μόνο άσχημα. Ζούμε τη μεγαλύτερη και εντονότερη επίθεση στα συλλογικά μας δικαιώματα αλλά ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουμε στην αναχαίτιση της επίθεσης και την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής που την επιβάλει. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανατρέψουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς που μας υποτάσσουν και να γράψουμε, με τη μαζική και συλλογική μας δράση και αγώνες, ιστορία.

 • Καταλαβαίνουμε πως ο ατομικός δρόμος είναι ανεπαρκής και πως απέναντι στην ολομέτωπή επίθεση που δεχόμαστε την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο ένας μαζικός συλλογικός φορέας, το μαχητικό, ριζοσπαστικό και ενιαίο λαϊκό κίνημα.

Απαιτούμε:

 • Ανατροπή των Μνημονίων και κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

 • Κάτω η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Έξω το ΔΝΤ και η τρόικα από την Ελλάδα. Ρήξη-Ανυπακοή-Ανατροπή των κατευθύνσεων ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία-εκπαίδευση-δημοκρατία.

 • Μονομερής παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Το χρέος δεν είναι του λαού, αρνούμαστε να το πληρώσουμε! Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έξοδος από την ΕΕ. Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τις στρατιωτικές επιδρομές. Καμία συγχώνευση-κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ- σχολείων- νοσοκομείων.

 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος. Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος, ο κουκουλονόμος και κάθε μορφή καταστολής του λαϊκού κινήματος. Διάλυση των τρομοκρατικών ΜΑΤ-ΟΠΚΕ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ. Να σταματήσει η χρήση της Αύρας και των δακρυγόνων στις λαϊκές κινητοποιήσεις..

 • Έξω από τις σχολές και τα σχολεία η Χρυσή Αυγή και κάθε φασιστική και παρακρατική οργάνωση. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποτασσόμαστε.

 • Αλληλεγγύη στους στρατευμένους πολίτες. Κίνημα μέσα και έξω απ’ το στρατό. Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε επεκτατικό πόλεμο, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, έξω το ΝΑΤΟ. Να μην χρησιμοποιηθούν στρατευμένοι για την καταστολή κοινωνικών κινημάτων. Ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικούς και κατασταλτικούς εξοπλισμούς, να μη γίνει ο στρατός μισθοφορικός.

Παλεύουμε για:

 • Ενιαία Πανεπιστημιακή Παιδεία. Δημόσια και δωρεάν για όλους, με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών ανά κλάδο, ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όλα τα δικαιώματα σε αυτό. Κατάργηση της διάσπασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ- ΙΕΚ-ΚΕΣ-ΚΕΚ. Κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση χωρίς ταξικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς φραγμούς. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Κατάργηση αλυσίδων- Απεριόριστη δήλωση μαθημάτων- Αναίρεση της εφαρμογής μονών-ζυγών εξαμήνων. Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.

 • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πλήρη ασφαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα στους «πρακτικάριους» με αύξηση των αποδοχών στο βασικό μισθό.

 

Αποφασίζουμε:

 • Αλληλεγγύη στον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων. Κατάληψη της διοίκησης μαζί με το σύλλογο διοικητικών όσο διαρκέσουν οι κοινητοποιήσεις τους.

 • Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 5/12.

 • Αλληλεγγυη στους συλληφθέντες της πορείας 16-17/11 στη Θεσσαλονίκη. Καμία ανοχή στη καταστολή κράτους και παρακράτους.

 • Ορισμός ανοιχτής επιτροπής γενικής συνέλευσης που θα εγγυηθεί την υλοποίηση της απόφασης και θα εισηγηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση.

 • Γνωστοποίηση της απόφασης του συλλόγου στους άλλους χώρους του ΤΕΙ (άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές, προσωπικό λέσχης, διοικητικοί υπάλληλοι, προσωπικό καθαριότητας) και παρακίνησή τους σε Συνελεύσεις, δράσεις αντίστοιχες με την απόφαση του συλλόγου και αγωνιστικό συντονισμό.


0 Responses to “όλοι στις γενικές συνελεύσεις” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης

Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

 • 35.680 hits

Αρέσει σε %d bloggers: