Είμαστε η  Ανεξάρτητη  Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση ή απλώς ΑΡΑΚ και συμμετέχουμε στην ΕΑΑΚ

 

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση είναι ένα πολιτικό-συνδικαλιστικό σχήμα που δρα στο ΤΕΙ Ηρακλείου και λειτουργεί μέσα από ανοιχτές, αμεσοδημοκρατικές και ομοφωνιακές διαδικασίες, μακριά από λογικές ιεραρχίας.

–          Δημιουργήθηκε στη διάρκεια του αντιπολεμικού κινήματος το 2003 από φοιτητές του ΤΕΙ που άρχισαν να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα για την ύπαρξη μιας άλλης αριστεράς μέσα στο ίδρυμα. Μιας αριστεράς που θα υπερασπίζεται χωρίς όρους τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των φοιτητών έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αν οι φοιτητές δεν αγωνιστούν οι ίδιοι γι αυτά, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Και αιτήματα έχετε;

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός νόμος πλαίσιο στο σύνολο του και ο αντιδραστικός νόμος για τα ΤΕΙ.
  • Κατάργηση των ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ και της οδηγίας 36/05 της ΕΕ.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμία αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ΚΕΣ. Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του συντάγματος. Όχι στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά.
  • Καμία υλοποίηση των σχεδίων της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Αποδέσμευση από τον ΚΕΧΑΕ(Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Ανυπακοή στις κατευθύνσεις της Μπολόνια
  • Να καταργηθούν οι νόμοι των Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
  • Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
  • Δημόσια και δωρεάν ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για όλους – ένταξη των σπουδαστών των ΚΕΣ σε αυτήν.
  • Όχι στον κατακερματισμό της εκπαίδευσης, την πολυδιάσπαση της σπουδάζουσας και μαθητικής νεολαίας σε ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ.
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς – οικονομικούς – εξεταστικούς φραγμούς.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και ειδικεύσεις– το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
  • Μπλόκο στην πολεμική έρευνα, τον τρομονόμο, τον Ευρωτρομονόμο, την Ευρωσυνθήκη. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και οι ειδικές δυνάμεις καταστολής. Έξω οι δυνάμεις καταστολής από το κέντρο της Αθήνας. Αφοπλισμός της αστυνομίας – Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μόνιμη και σταθερή με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση, όχι στις  ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών – καμία υποχρεωτική πρόοδος, άμεση κατάργηση των αλυσίδων.
  • Αύξηση του ορίου δήλωσης σε 45 ώρες.
  • Να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους.

–          Το 2005 η Α.Ρ.Α.Κ. ενταχθήκαμε στην ΕΑΑΚ, συνειδητοποιώντας ότι για να αποφέρουν αποτέλεσμα οι αγώνες για καλύτερη εκπαίδευση (και όχι μόνο), πρέπει να υπάρχει πανελλαδικός συντονισμός γύρω από ένα πολιτικό σχέδιο ρήξης και ανατροπής με την πολιτική του κεφαλαίου.

Τι είναι η ΕΑΑΚ;

Είναι μια πολιτική δύναμη που γεννήθηκε το 1990  μέσα στο πανεπιστήμιο, σαν ένωση και συντονισμός ανεξάρτητων αριστερών σχημάτων. Έχει Πανελλαδικές συναντήσεις (τα διήμερα στην αρχή και στη μέση του χρόνου), αλλά και συναντήσεις ανά πόλεις, οι οποίες έχουν σκοπό την όλο και βαθύτερη συζήτηση και σύνθεση απόψεων μεταξύ των σχημάτων και των αγωνιστών και τη χάραξη ενιαίας πολιτικής για τα μέτωπα που ανοίγονται στην εκπαίδευση, στην εργασία και στην κοινωνία (π.χ. φοιτητική μέριμνα, αναδιάρθρωση, εργασιακές σχέσεις, πόλεμος).

Τα σχήματα αποτελούν το κύτταρο της ΕΑΑΚ και μέσα από αμεσοδημοκρατικές και ομοφωνιακές διαδικασίες παράγουν πολιτική στο χώρο τους βάσει των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν σε κάθε σχολή.

Το γεγονός ότι κάθε σχήμα έχει τις δικές του απόψεις και ξεχωριστές διαδικασίες, διασφαλίζει τη διαφορετικότητα, την ανεξαρτησία και τη σημαντικότητα κάθε σχήματος. Η λογική αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μαζοποίηση και τη λογική της τυφλής υπακοής στην κοινή γραμμή που ορίζει το κόμμα (παράταξη – μεταβίβαση  κομματικής γραμμής), η οποία εμφανίζεται στις παραδοσιακές παρατάξεις που παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, είτε τις κυβερνητικές (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΝΔ, ΠΑΣΠ/ΠΑΣΟΚ) είτε ακόμα και αυτές της παραδοσιακής αριστεράς (ΠΚΣ/ΚΚΕ).

Από την άλλη, το γεγονός ότι όλα τα σχήματα βρίσκονται μαζί και συζητούν, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να παίρνουν εμπειρίες μεταξύ τους, να αποφεύγουν τη λογική «ο καθένας για τη σχολή του και μόνο», αλλά και να αποφασίζουν από κοινού,  πανελλαδικά ή και ανά πόλεις , συντονισμένες ενέργειες.

Η Ε.Α.Α.Κ. είναι το μοναδικό ενωτικό εγχείρημα της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ενότητα αυτή  δε γίνεται στη βάση μιας  πολιτικής συμφωνίας σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο ή  μιας συγκόλλησης θέσεων πολιτικών γραφείων, αλλά στη βάση μιας πραγματικής πολιτικής σύνθεσης μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των σχημάτων. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις και αγωνιστές της ανεξάρτητης Αριστεράς που καμία φοιτητική παράταξη δεν κατάφερε ποτέ. Είναι πεδίο διαλόγου και ενωτικής δράσης για πολλές διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες.

ΕΑΑΚ τι είπαμε ότι σημαίνει;

Ενιαία:  γιατί ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε από την Ε.Ε. και τους κύριους εκφραστές της πολιτικής της (Ν.Δ./ΠΑ.ΣΟ.Κ) και έτσι ενιαία είναι η απάντηση μας στη βάση των συμφερόντων και των αναγκών μας.
Ανεξάρτητη: από κράτος, κομματικούς μηχανισμούς και καθηγητικά συμφέροντα. Δεν είμαστε παράταξη κανενός, δηλαδή δεν παίρνουμε γραμμή από κανένα κόμμα και δεν χρηματοδοτούμαστε από πουθενά.
Αριστερή: γιατί βλέπουμε την αναγκαιότητα μιας άλλης κοινωνίας συνολικά, που ξεπερνά τα όρια του καπιταλισμού και στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία και όχι στην βαρβαρότητα και στο κέρδος.
Ριζοσπαστική γιατί μπροστά στην αντίληψη ¨αλλιώς δεν γίνεται¨ και την αντίληψη ¨να διαχειριστούμε αυτά τα λίγα που μας παρέχουν¨, δεν συμβιβαζόμαστε, ούτε υποχωρούμε αλλά διεκδικούμε με συλλογικούς, ανυποχώρητους αγώνες αυτά που μας ανήκουν.
Κίνηση: γιατί απέναντι στην ακινησία της εποχής απαντάμε με μαζικά και νικηφόρα κινήματα.


0 Σχόλια to “ΑΡΑΚ; Τι είναι αυτό;”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε




κεντρική σελίδα ΕΑΑΚ

eaak

ενάντια στην παιδεια εμπόρευμα

Επικοινωνία

Για πληροφορίες, παρατηρήσεις, κλπ...mail: arak.eaak [at] yahoo.gr ή καθημερινά στο τραπεζάκι της ΑΡΑΚ στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

arak arak eaak eaak tei hrakleiou ΑΕΙ ΑΡΕΝ Αλέξης Γρηγορόπουλος Αλεξης Γρηγορόπουλος Γενική συνέλευση ΔΑΠ Δεκέμβρης 08 Δεκεμβρης Εξεγερση Δεκέμβρη φωτογραφίες Ηράκλειο ΠΑΣΠ ΠΚΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΣΔΟ ΣΕΥΠ Συμβούλιο Διοίκησης Συμβούλιο Διοίκησης ΤΕΙ Ηρακλείου ΤΕΙ ΤΕΙ Ηρακλείου απεργία απεργια απεργια 23 φλεβαρη απόφαση συνέλευσης αρακ αρακ εαακ ασυλο γενική απεργία γενική συνέλευση σδο γενική συνέλευση σευπ γενική συνέλευση στεφ γενική συνελευση γενικη συνέλευση γενικη συνελευση στεφ δημοκρατικά δικαιώματα διαδηλωση εαακ εε εκδήλωση εκλογες τει ηρακλειου εκπαιδευση εκπαιδευτική αναδιαρθρωση εσωτερικός κανονισμός ηρακλειο καταληψη τει ηρακλειου καταστολή λαος μεταναστες νδ νεα μετρα νομος πλαισιο νόμος πλαίσιο παιδεια πανεργατική απεργία παρασταση διαμαρτυρίας πασοκ πκς πλαίσιο αρακ πορεία πορεια πορειες πρωτοετείς σδο τει Ηρακλειου σευπ τει Ηρακλειου στεφ στεφ τει Ηρακλειου συμβουλια διοικησης συμβούλια διοίκησης συνελευση στεφ τει ηρακλειου τει ηρακλειο τει ηρακλειου τει ηρακλειου συμβουλια διοικησης





Αφίσες ΕΑΑΚ

Μας διάβασαν:

  • 36.042 hits